Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora u NATO na proljeće 2017.

rose-gottemoeller

Nakon što se završi proces ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, nema razloga da se sve to ne formalizuje članstvom na proljeće 2017. godine, poručila je danas u Podgorici Rose Gottemoeller, zamjenica generalnog sekretara NATO-a. Ona je kazala da je pokušaj terorističkog napada Crnoj Gori na dan izbora nešto što je veoma opasno, ali je važno da su državni organi pokrenuli istragu o tom slučaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Gottemoeller, koja je prisustvovala međunarodnoj terenskoj vježbi upravljanja posljedicama u vanrednim situacijama, kazala je novinarima da sva dešavanja uoči i na dan izbora u Crnoj Gori, kada je pripreman teroristički napad, je „nešto što je ozbiljno“.

„Ovo što se pred izbore dešavalo je vrlo ozbiljno. Drago mi je što je istraga otvorena, državni tužilac Crne Gore uključen je u sve to, ali pošto je istraga otvorena, to ne bih komentarisala. Smatram da je izuzetno važno da su državni organi pokrenuli istrage, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji“, kazala je Gottemoeller.

Istakla je da je realno da Crna Gora bude 29.članica NATO-a na proljeće 2017. godine.

„Pitanje članstva Crne Gore u NATO je jedan proces koji se dešava. Vidjeli smo da je taj proces doveo do osnaživanja institucija u Crnoj Gori. Kroz proces pripreme, Crna Gora je ojačala i sposobna je da odgovara na krize poput prirodnih katastrofa, kao što smo vidjeli na vježbi. Crna Gora j pozvana da se uključi u NATO. Članice NATO-a ratifikuju protokol o pristupanju u svojim parlamentima, i nema razloga da se članstvo Crne Gore ne formalizuje tokom 2017. godine. Nakon ratifikacije u parlamentima NATO članica, potrebno je da se to ratifikuje i u Crnoj Gori, ali nema nikakve potrebe za ubrzanje ovog procesa“, kazala je zamjenica generalnog sekretara NATO-a.

Na pitanje kako komentariše to što se danas u Srbiji održa vojna vježba Srbije, Rusije i Bjelorusije, Gottemoeller istakla da svaka zemlja ima pravo da odluči koji će biti njen bezbjedonosni put.

„Svaka zemlja po našem mišljenju ima pravo da bira svoj bezbjedonosni put, to je suvereno pravo svake zemlje. Sa svim je suvereno pravo Srbije da zajedničku vježbu organizuje sa Rusijom. Što se NATO-a tiče, to je sasvim u redu. Srbija je slobodna da izabere sve bezbjedonosne aranžmane koji joj odgovaraju. Drago mi je što je Srbija učestvovala i na ovoj vježbi u Podgorici“, kazala je Gottemoeller.