Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uvedene mjere

Crna Gora u ponoć ide u “lockdown”, ugostitelji poručili: “Od toga nema ništa”

crna gora

Institut za javno zdravlje najavio je da će škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra, u ponoć, biti zatvoreni

Prema posljednjim informacijama u Crnog Gori je registrirano 546 novozaraženih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2, a smrtnih ishoda nije bilo.

Najviše pozitivnih na koronavirus zabilježeno je u Podgorici i to, 287.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u Crnoj Gori izvršile su analizu 1449 uzorka na koronavirus.

Institut za javno zdravlje najavio je da će škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra, u ponoć, biti zatvoreni.

Tim povodom u petak su ugostitelji iz više crnogorskih gradova na Trgu nezavisnosti u Podgorici održali protest te Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) uputili zahtjev u kojem traže da im se dozvoli rad do ponoći ili da se zabrani rad svih uslužnih djelatnosti, osim onih koje su nužne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Ako NKT ne prihvati jedan od ta dva zahtjeva, poručili su da će biti prinuđeni da se ne pridržavaju propisanih mjera, prenose crnogorski mediji.

Restriktivne mjere u više gradova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je u više crnogorskih gradova uvelo nove restriktivne mjere zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

To Vladino tijelo odlučilo je da u naredne dvije nedjelje u Podgorici, Ulcinju, Budvi i na Cetinju budu zatvorene teretane, fitnes centri i dječije igraonice. Ranije je odlučeno da u tim gradovima tokom 14 dana budu zatvoreni ugostiteljski objekti i škole, dok će učenici osnovnih i srednjih škola pohađati online nastavu.

“U lokalnim samoupravama u kojima je registrovano više od 800 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika uvode se dodatne mjere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama za rekreaciju kao i u dječjim igraonicama. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima”, naveli su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Oni su istakli da su slične restriktivne mjere već pozitivno uticale na smanjenje broja oboljelih od koronavirusa u Nikšiću, Andrijevici, Pljevljima i Beranama. Nacionalno koordinaciono tijelo pozvalo je Vladu i lokalne samouprave da razmotre mogućnost dodatnih olakšica za djelatnosti na koje se odnose restriktivne mjere, sa ciljem njihove održivosti i očuvanja radnih mjesta.

“Naš zdravstveni sistem je uspješno odolijevao i još uvijek odolijeva svim izazovima. Zbog toga pozivamo sve političke subjekte, civilni sektor, medije da doprinesu ovoj zajedničkoj borbi. Takođe, pozivamo sve nadležne organe da efikasno, odgovorno i bez izuzetka preduzmu sve kako bi u najkraćem roku postigli rezultate. Pandemija neće nestati sama od sebe”, ističe se u saopštenju.