ublažene mjere

Crna Gora u sistemu covid certifikata EU

Zagreb: Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju
09.07.2021., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju. Photo: Davorin Visnjic

Trenutno je šezdeset zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano sustavom covid potvrda EU

Crna Gora se u srijedu pridružila sistemu digitalnih covid-19 certifikata Evropske unije (EU), a vlasti te zemlje ublažile su epidemiološke mjere uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

U priopćenju Evropske komisije navodi se da su covid certifikati, koji su izdani u Crnoj Gori, prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim covid certifikatima EU.

“To znači da će stanovnici Crne Gore moći koristiti svoje certifikate pod istim uvjetima kao državljani EU”, priopćeno je iz EK.

Digitalni certifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba preboljela koronavirus, da je vakcinisana ili da ima negativan test na koronavirus. Certifikat može biti izdan u digitalnoj ili papirnoj formi, sadrži QR kod, besplatan je i izdaje se na materinjem i na engleskom jeziku te jamči zaštitu podataka i vrijedi u svim zemljama članicama EU.

U Crnoj Gori su od ranije bile dostupne nacionalne covid potvrde, dostupne u papirnom obliku i elektronskoj verziji.

Trenutno je šezdeset zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano sustavom covid potvrda EU.

Crna Gora ranije je pozvala stanovnike na vakcinisanje trećom dozom, dok je važenje Covid potvrde ograničila na šest mjeseci od prijema druge vakcine.

U toj su zemlji prošle sedmice registrirani prvi slučajavi omikron varijante koronavirusa, ali su zdravstvene vlasti, zbog trenutnog pada broja inficiranih na dnevnom nivou, ublažile epidemiološke mjere ususret novogodišnjim i božićnim praznicima.

Tako je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata u vrijeme praznika i poslije ponoći, dok je na snazi ostala zabrana dočeka nove godine na gradskim trgovima.

Ranijom uredbom radno vrijeme kafića i restorana ograničeno je do ponoći, dok u unutrašnjost objekta mogu ući samo oni s covid potvrdom.

Virusom Covid-19 u Crnoj Gori trenutno je zaraženo oko 1900 stanovnika. Od početka pandemije s covidom je preminuo 2381 stanovnik, prenosi Hina.