Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora uvodi zabranu uvoza i izvoza sa Krima i iz Sevastopolja

crna gora parlament

Vlada Crne Gore usvojila je odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenim odlukama Savjeta EU, kojom je zabranila uvoz i izvoz sa Krima i iz Sevastopolja, kao odgovor Rusiji na nezakonitu aneksiju tog područja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zabranjuje se uvoz u Crnu Goru robe porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja. Zabranjuje se, direktno ili indirektno, finansiranje, odnosno pružanje finansijske pomoći, osiguranja i reosiguranja, u vezi sa uvozom robe porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja. Zabranjuje se svjesno i namjerno učestvovanje u aktivnostima čiji je cilj ili posljedica nepoštovanje zabrana”, navodi se u odluci, uz pojašnjenje da se zabrane ne primjenjuju na robu porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja koja je data na pregled ukrajinskim tijelima i kojima je Vlada Ukrajine izdala potvrdu o porijeklu.

Takođe, zabranjeno je i sticanje ili povećanje udjela na nekretninama na Krimu ili u Sevastopolju, kao i sticanje vlasničkih vrednosnih papira.

“Zabranjuje se prodaja, snabdijevanje, prenos ili izvoz robe i tehnologija od državljana Crne Gore ili sa naše teritorije ili korišćenjem plovila ili vazduhoplova pod zastavom Crne Gore”, navodi se u odluci.

Navedene odluke počeće da se primjenjuju od 23. juna 2016. godine. EU je juče produžila sankcije Rusiji na još šest mjeseci.