Globus

ministarstvo prosvjete

Crna Gora za 1. oktobar odgodila početak školske godine

18/08/2020

Do odgađanja je došlo zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situaciji, kazali su iz crnogorskog Ministarstva prosvjete

Početak školske godine u Crnoj Gori je zbog epidemije koronavirusa odgođen za 1. oktobar, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je početak školske godine odgođen na preporuku Instituta za javno zdravlje.

“Do odgađanja je došlo zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još složena. Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog vladinog resora kazali su da će se do 1. oktobra primjenjivati ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina.

Navodi se da se o toj odluci Ministarstvo konsultovalo sa predstavnicima svih relevantnih institucija – Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.