Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crni vikend u Chicagu, ubijeno 14, ranjeno 39 osoba

chicago

Najmanje 14 osoba je ubijeno, a 39 je ranjeno u nizu incidenata koji su se proteklog vikenda dogodili u američkom gradu Chicagu.

Proteklog vikenda, neposredno uoči popularnog obilježavanja Noći vještica (Halloween) Chicago je bio poprište niza incidenata i razbojništava, što je još jednom tu metropolu stavilo na vrh liste američkih gradova sa najvišim stepenom kriminala.

Policijska uprava u tom američkom gradu saopćila je da je val oružanih napada i drugih vrsta ugrožavanja javnog reda i mira počeo u noći sa petka na subotu, kada se dogodilo najmanje 12 takvih slučajeva.

Tokom protekla dva dana vikenda u Chicagou je ubijeno najmanje 14, a ranjeno 39 osoba. Uoči svakog praznika u Chicagu je vidljiva povećana konzumacija alkohola i povećana stopa kriminala. Vikend uoči Dana nezavisnosti koji je obilježen u julu je također okončan za nizom incidenata u kojima su život izgubile četiri, a ranjene 62 osobe.

Američke sigurnosne snage poduzimaju intenzivnije mjere sigurnosti u Chicagu, ali i dalje nema smanjenja stope kriminala. Od početka godine do sredine oktobra u tom gradu je ubijeno više od 600 soba.