Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorci turistima uvode kazne od 300 eura!

crna-gora-plaza

Svi turisti koji ove godine žele da ljetuju u Crnoj Gori moraće od tamošnjeg domaćina da pribave potvrdu o prijavi boravka ili će pri povratku u svoju zemlju platiti kaznu od čak 300 eura.

Ovo su posljedice pooštrene primjene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red i napuni budžet.

“Rođena sam u Crnoj Gori i svi moji žive tamo, ali mi do sada niko nije tražio potvrdu o prijavi boravka. Sad putujem u goste u dva grada u Crnoj Gori i moraću zbog samo jednog prenoćišta da se prijavljujem u oba da ne bih platila kaznu. Još gore je što ću morati da maltretiram i familiju da ide u katastar za potvrdu o vlasništvu svog stana koja se plaća osam eura i koja im je potrebna da bi prijavili moj boravak”, kaže M. K. iz Beograda za Kurir.

Ona navodi da zna za slučaj žene s malom djecom koju su crnogorski carinici na prelazu u Srbiju izbacili iz autobusa zato što nije imala potvrdu o prijavi boravka.

Pomoćnica crnogorskog ministra turizma Olivera Brajović, koja je radila na novom zakonu o boravišnim taksama, kaže da obaveza prijave boravka postoji 50 godina, ali da je građani nisu poštovali.

“Sad je sistem elektronski povezan i bolje se kontroliše ko ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim što je boravišna taksa poskupila sa 80 centi na euro po danu, sve ostalo je isto. Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu. Plaćanja boravišne takse oslobođeni su samo oni koji su u gostima kod roditelja, ali i oni moraju biti prijavljeni”, kaže Brajovićeva.

Ona dodaje da boravak u Crnoj Gori moraju da prijave i oni koji tamo imaju imovinu, ali nemaju stalni boravak.

Bez potvrde o boravku ne može se izaći iz Crne Gore. U suprotnom, mora se platiti kazna od 300 eura. Turisti u hotelima i privatnom smještaju u kojem borave plaćaju boravišnu taksu, a vlasnici ih prijavljuju MUP i izdaju im potvrdu o prijavi boravka.

Za turiste nema ni jeftinijeg rominga

Upravni sud Crne Gore ukinuo je međudržavni sporazum o nižoj cijeni rominga u CG, BiH, Srbiji i Makedoniji za građane tih zemalja koji bi trebalo da stupi na snagu 30. juna. To znači da roming u toj državi neće pojeftiniti, ali će crnogorski državljani koji otputuju u susjedne zemlje moći jeftinije da telefoniraju.