Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

1,5 posto ukupne populacije

Crnogorci tvrde da su postavili evropski rekord u broju vakcinisanih u jednom danu

vakcinacija crna gora

Masovno vakcinisanje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200 hiljada doza Sinopharmovog cjepiva

U Crnoj Gori je prvog dana masovnog vakcinisanja cjepivo primio oko 10 hiljada stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, saopćilo je u srijedu crnogorsko ministarstvo zdravlja.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milijun stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

– Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju vakcinisanja za čistu desetku – poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prenosi Hina.

Masovno vakcinisanje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200 hiljada doza Sinopharmovog cjepiva.

Prvih dvije hiljade doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Evropska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namjenjenjene prioritetnim skupinama, u koje spadaju medicinski radnici i teški kronični bolesnici. EU će do kraja kolovoza Crnoj Gori donirati ukupno 42 hiljade doza te vakcine.

Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 hiljade doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom marta uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre. Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto preko dvije hiljade oboljelih.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnoj razini prvi puta od početka godine bio je ispod 100.