Globus

crna gora

Crnogorska policija pohapsila sveštenike SPC-a zbog litija

15/06/2020

Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da su sveštenici zadržani u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Željku Ćaliću iz Danilovgrada i Mirčeti Šljivančaninu iz Podgorice određen je pritvor do 72 sata zbog kršenja zdravstvenih propisa, javlja Anadolu Agency (AA).

Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da su sveštenici zadržani u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Policija je danas privela sveštenike iz Podgorice, Danilovgrada i Bijelog Polja nakon čega su saslušani u tužilaštvu zbog održavanja protestnih litija u tim gradovima.

Nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom sudu sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori parohu podgoričkom Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću iz Danilograda određeno je zadržavanje 72 sata, jer su na sinoćnom litijama koje su raniji prijavili bilo više od 200 građana.

Oni se sumnjiče da tokom organizovanja litija nisu ispoštovali odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prema kojoj na javnim skupovima ne smije biti više od 200 učesnika.

“Policija u Podgorici uhapsila je Mirčetu Šljivančanina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo, tako što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo po procjenama policije, oko 8.500 građana što je suprotno mjeri NKT-a o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Zbog sumnje da je počinio isto djelo priveden je i zadržan Željko Ćalić koji je organizator javnog okupljanja u Danilovgradu kojem je prisustvovalo oko 350 građana.

Policija je ranije obavjestila javnost da je u nedjelju na protestnoj litiji protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici učestvovalo 5.000 ljudi.

“Budvanska policija će podnijeti kivičnu prijavu protiv B.R. odgovornog za javno okupljanje u Budvi zbog kršenja mjere NKT-a. Barska policija je podnijela krivične prijave protiv M.P i S.Z. zbog organizovanja javnih okupljanja u Baru i Sutomoru mimo propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarane bolesti”, navode u crnogorskoj policiji.

Policija u Pljevljima će zbog javnog okupljanja u pokretu u ovom gradu podnijeti krivičnu prijavu protiv S.J. i B.S. za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Tokom saslušanja sveštenika pred zgradama tužilaštva okupili su se sveštenici i vjernici SPC-a, ali nije bilo incidenata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.