Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorska policija protjerala četvoricu vehabija

policija-cg1111

Crnogorska policija protjerala je četvoricu vehabija – dvojica su vraćena u Srbiju, a dvojica u Bosnu i Hercegovinu, priopćio je crnogorski MUP, prenosi Tanjug.

Riječ je o, kako je priopćeno, preventivnim mjerama poduzetim na sprečavanju terorističkih napada i regrutiranja crnogorskih državljana za strana ratišta.

Podgorički Dan piše da je u nedjelju popodne u mjestu Smokovac kontrolirano vozilo novosadskih registarskih oznaka, te da su u njemu bila dvojica vehabija iz Novog Pazara.

Nakon pretresa vozila oni su privedeni u podgorički Centar sigurnosti, gdje je utvrđeno da nisu imali osobne dokumente, kao ni prijavljen boravak.

Nakon zadržavanja od 48 sati, oni su protjerani jer policija više nije imala osnova za njihovo zadržavanje.

Isto je bilo s dvojicom vehabija iz BiH. Oni, kako se navodi, također nisu imali prijavljen boravak, a nakon provjera u policiji naređeno im je da napuste Crnu Goru.

Identitet protjeranih vehabija nije priopćen, ali je Danu potvrđeno iz MUP-a da su nad njima provedene sigurnosne provjere, nakon čega su napustili Crnu Goru.

Inače, prema podacima tajne policije, u Crnoj Gori se nalazi najmanje 100 do 120 vehabija. Agencija za nacionalnu sigurnost ima podatke da vehabije primaju znatna financijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija, a kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori tajna policija je označila Plav.

Podaci tajnih službi pokazuju da su vehabije u Crnoj Gori podijeljene u više skupina, a najpoznatije su Tekfir skupina i Nusretovci, sljedbenici Nusreta Imamovića, vođe skupine vehabija u Bosni i Hercegovini, koji je poznat po izjavi da samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izuzetne prilike.

Posljednjih nekoliko mjeseci policija i vojska su pooštrile kontrole i mjere protiv stranih skupina koje bi mogle predstavljati opasnost, piše Dan.