Nova većina

Crnogorski parlament usvojio izmjene zakona o crkvama koji ide u prilog SPC

Prethodni zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojila je krajem 2019. tadašnja vladajuća većina predvođena Đukanovićevom DPS

Nova vladajuća većina u crnogorskoj skupštini ponovno je u srijedu usvojila izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti na kojima insistira Srpska pravoslavna crkva (SPC), nakon što je prethodnu takvu odluku odbio potpisati predsjednik Milo Đukanović vrativši je na ponovno usvajanje.

Ukupno sedam zakona koje je predsjednik Đukanović vratio u parlament, među njima i ovaj o crkvama, izglasani su, kako to zakon predviđa, bez rasprave o njima.

Sjednici nisu prisustvovali opozicioni zastupnici, predvođeni Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista, jer smatraju da je jednoj zastupnici vladajuće većine nezakonito potvrđen mandat te da ni današnja odluka nema legitimitet. Oni su podsjetili da je na prošloj sjednici zastupnici vladajuće Ujedinjene reformske akcije (URA) parlament potvrdio zastupnički mandat iako prethodno nije dobio pozitivno mišljenje Državne izborne komisije, kao što to predviđa zakon.

Usvojenim izmjenama zakona izbrisani su članci koji su propisivali da će “svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”.

To u osnovi znači da su izmijenjenim zakonom eliminirani svi za Srpsku pravoslavnu crkvu sporni članci zakona.

Zastupnici nove vladajuće većine su 29. decembra usvojili izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na toj sjednici jedna zastupnica vladajuće koalicije bila u samoizolaciji zbog koronavirusa i glasala je putem interneta. Predstavnici opzicije, koji nisu prisustvovali toj sjednici, ustvrdili su da vladajuća koalicija, koja ima 41 zastupnika od ukupno 81, fizičkim odsustvom te zastupnice nije imala kvorum za održavanje sjednice.

Nakon toga je Milo Đukanović iskoristio zakonsku mogućnost da kao predsjednik države odbije potpisati usvojene izmjene vrativši ih zastupnicima na ponovno odlučivanje, također osporivši postojanje kvoruma na spomenutoj sjednici. No, nakon što su izmjene ponovno izglasane crnogorski Ustav predviđa da je Đukanović dužan to potpisati.

Prethodni zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojila je krajem 2019. tadašnja vladajuća većina predvođena Đukanovićevom DPS, nakon čega je SPC pokrenula proteste, optužujući tadašnju vlast da pokušava oteti crkvenu imovinu, prenijela je Hina.

Analitičari vjeruju da je upravo taj zakon uzrok prvog izbornog poraza Mila Đukanovića nakon njegove tri desetljeća duge vladavine. Krajem avgusta vlast u toj zemlji preuzela je tročlana koalicija, čiji je veći dio, uključujući i novog premijera Zdravka Krivokapića, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Tokom današnjeg usvajanja ispred parlamenta okupilo se više desetaka ljudi koji su prosvjedovali protiv usvajanja zakona.