Globus

Nezadovoljni pomoći

Crnogorski poljoprivrednici parkirali traktore ispred vlade i parlamenta

28/06/2021
Foto: vijesti.me

Zaprijetili su da će u slučaju izostanka državne pomoći prosuti stajsko gnojivo ispred crnogorskih državnih institucija

Crnogorski poljoprivrednici i stočari parkirali su u ponedjeljak nekoliko desetina traktora ispred crnogorske vlade i parlamenta nezadovoljni financijskom pomoći države koju su dobili u prvih šest mjeseci ove godine.

Jedan od okupljenih stočara saopćio je novinarima da tijekom popodneva očekuju sastanak s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom financija Milojkom Spajićem, ne precizirajući dalje korake u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni.

Tokom protesta koji je održan prošle sedmice ispred ministarstva poljoprivrede stočari i poljoprivrednici zaprijetili su da će u slučaju izostanka državne pomoći prosuti stajsko gnojivo ispred crnogorskih državnih institucija.

Stočari traže da vlada iz budžetske rezerve plati pet eurocenti po litri proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena te pisano jamstvo da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda.

Zahtjev zemljoradnika su olakšice za potrošeno gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

Zajednički im je zahtjev ostavka ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića.

Stijović je kašnjenje podrške crnogorskoj poljoprivredi pravdao kasnim usvajanjem crnogorskog proračuna za 2021. godinu, koji je usvojen tek sredinom lipnja, dok je to tog momenta cijela država funkcionirala na načelu privremenog financiranja.

Razlog kašnjenja usvajanja proračuna za ovu godinu bio je taj što je nova vlada formirana u drugoj polovini prosinca, a željela je da proračun prilagodi potrebama njenog programa rada, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.