Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cruz pobijedio Trumpa na predizborima u Iowi

cruz-ted111

Senator iz Texasa Ted Cruz sa 28 posto glasova pobijedio je na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi, pretekavši milijardera Donalda Trumpa, koji je osvojio 24 posto glasova.

U Demokratskoj stranci bivša državna sekretarka Hillary Clinton i senator iz Vermonta Bernie Sanders bili su izjednačeni na prvom glasanju za stranačke predsjedničke nominacije.

Senator iz Floride Marco Rubio sa 23 posto glasova osvojio je treće mjesto na izborima u Republikanskoj stranci.

Prema pristiglim rezultatima sa 95 posto biračkih skupova održanih širom Iowe, Clinton i Sanders osvojili su oboje blizu 50 posto, a Sanders je proglasio rezultat izjednačenim.

Brojne kontroverze

Svoje kampanje odlučili su suspendirati bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, koji je na predizborima Republikanske stranke osvojio manje od dva posto glasova, te bivši guverner savezne države Maryland Martin O'Malley, koji je na ovim izborima u Demokratskoj stranci osvojio manje od jedan posto glasova.

Cruzova pobjeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi smanjiti Trumpov zamah, čija je kandidatura alarmirala republikanski establišment te je obilježena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi Reuters.

Cruz je tokom svog polusatnog govora ustvrdio da je ovo noć pobjede za hrabre konzervativce širom Iowe “i širom ove velike nacije”.

Ustvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati mediji, vašingtonski establišment ili lobisti.

Trump je čestitao svom protivkandidatu, istakavši kako očekuje da će osvojiti nominaciju republikanaca za predsjedničke izbore.

Iowa, agrarna i politički umjerena savezna država u centralnom dijelu SAD-a, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke nominacije za predsjedničku nominaciju od 1972. godine.

Ostalih 49 država glasat će kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna, a zatim će svoje delegate poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu, na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore koji će biti održani 8. novembra.

Iduća država u predizbornom procesu je New Hampshire 9. februara.

Iowa nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, nego je vrijedna na simboličkom nivou, jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.

U poljoprivrednoj državi u centralnom dijelu SAD-a takmičilo se ukupno 11 republikanskih i tri demokratska kandidata.