Crveni meteoalarm: Nevrijeme u regionu, poplave uzrokovale brojne sudare

sudar

Obilna kiša stvorila je probleme na putevima u Hrvatskoj, gdje je u Novom Vinodolskom poplavljen put, a saobraćaj otežavaju saobraćajne nezgode, odroni i mokri kolovozi.

Kiša i mokri kolovozi usporili su saobraćaj u Istri, Lici, Gorskom kotaru, centralnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, saopštio je Hrvatski auto-klub.

Zbog saobraćajnih nezgoda otežano se saobraća na auto-putu Zagreb-Split, nakon petlje Brinje, prema Splitu, kao i na auto-putu Rijeka-Zagreb kod petlje Delnice, u pravcu Zagreba.

U zoni trgovačkih centara u Novom Vinodolskom zbog velike količine vode na kolovozu onemogućen je saobraćaj, pa je obilazak kroz centar tog mjesta.

I na drugim dionicama ima vode na kolovozu, a odroni usporavaju saobraćaj duž Jadranske magistrale.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje, te da održavaju razmak između vozila.

HAK podsjeća da u uslovima smanjene vidljivosti tokom dana voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Zbog najavljenih obilnih kiša, DHMZ je putem Meteoalarma izdao crvena upozorenja za Istru, sjeverno primorje, Gorski kotar i Liku. Ponegdje se očekuje i do 120 litara kiše po kvadratnom metru zbog čega su lokalno moguće bujične poplave.

Početkom sljedećeg tjedna i dalje promjenljivo i nestabilno, povremeno uz kišu, češću i obilniju, pogotovo na prijelazu s ponedjeljka na utorak. Temperatura zraka u postupnom padu, a od utorka na kopnu osjetno svježije.