ledeni val u Britaniji

“Čudovište s Atlantika” stiglo u Evropu i već je haos: “Čeka nas najhladniji dan u godini”

ezgif-3-48ea28bc24

Temperature će se tokom dana tek ponegdje popeti iznad 0°C

Meteorološki ured Velike Britanije i Agencija za zdravstvenu sigurnost izdali su u utorak upozorenje zbog iznimno hladnog vremena idućih dana.

Met Office izdao je žuto upozorenje, dok je Zavod objavio treći stepen meteoalarma. U prijevodu to znači da će cijelu sedmicu biti iznimno hladno, osobito na sjeveru, uz povećanu opasnost od snijega, poledice i noćnog mraza te posljedično, problema u prometu, piše Sky News.

Temperature će se tokom dana tek ponegdje popeti iznad 0°C.

Na jugu Engleske bit će oblačno s povremenim kišnim razdobljima te se očekuje snijeg u gorju, dok će prema sjeveru i istoku zemlje biti više snježnih padavina.

U popodnevnim satima očekuje se prestanak padalina na jugu Engleske, no na jugozapadu bi do večeri moglo biti kiše.

U srijedu će uglavnom biti suho, ali hladno, ali se na jugu Engleske, u južnom Walesu te južnoj Irskoj očekuje se vjetrovito s kišom, susnježicom i snijegom.

U centralnoj i sjevernoj Engleskoj raste mogućnost snježnih padavina u četvrtak i petak. Svaki radni dan Britanci mogu očekivati snijeg.

U utorak navečer, kako prognoziraju britanski meteorolozi, očekuje se najhladnija noć u godini s temperaturama koje će se spuštati do -15 stepeni, upozorava Met Office. I idućih dana trebaju građani biti spremni na vrlo niske temeprature.

Agencija za zdravstvenu sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenja za snijeg i led za velike dijelove Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Uzrok zahlađenja koji u martu stiže do Ujedinjenog Kraljevstva je kombinacija mlazne struje i područja niskog pritiska iznad središnjeg Atlantika.

Glasnogovornik Met Officea Grahame Madge rekao je da će temperature biti “puno, puno niže nego što bismo očekivali u ovo doba godine”.

– Očekujemo da će ovakvi uvjeti biti barem do sljedećeg vikenda, a možda i duže, jer ponekad ovakve vremenske prilike budu prilično tvrdoglave i ne popuštaju tako lako, objasnio je.

Obilni snijeg već je pao u dijelovima pokrajine Aberdeenshire u Škotskoj, a lokalni mediji javljaju da su automobili i autobusi zapeli na zaleđenim cestama uslijed opasnih uvjeta.

Neki su građani morali ostaviti svoje automobile na inače prometnim cestama, a Fubar News opisuje prizor kao ‘nesreću koja čeka da se dogodi‘.

Lokalni mediji također javljaju o brojnim zastojima na cestama na kojima su zapeli autobusi i automobili ‘jer nisu mogli dalje zbog zaleđenih i neprohodnih ceste‘.

Zbog niskih temperatura, četiri od pet termoelektrana na ugljen u Britaniji bit e i dalje u stanju pripravnosti u slučaju pojačane potražnje, prenosi Jutarnji.