Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čurkin: Vjerujem da Trump neće zatezati oko rješenja krize u Siriji

trump

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da ima osjećaj da novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump neće zatezati s političkim rješavanjem konflikta u Siriji.

Čurkin je naveo da je stalni predstavnik generalnog sekretara za Siriju Staffan de Mistura objavio da 8. februara namjerava da sazove novu rundu pregovora, kojih nije bilo od maja, prenosi Sputnjik.

“Mi sve vrijeme pozivamo da se obnove pregovori, ali on nije bio spreman za to. Učinio mi se interesantnim taj datum – 8. februar – dvije i po nedjelje nakon što Donald Trump uđe u Bijelu kuću. Ponavljam, to je moje lično mišljenje, ali znajući dobro Staffana de Misturu, ubijeđen sam da je on to uradio tek nakon što je našao pristup okruženju Donalda Trumpa i usaglasio s njima taj datum”, rekao je Čurkin televiziji “Rusija 24”.

On smatra da, “ako je ta teorija istinita, to je vrlo dobar znak, jer on može da znači da Trumpova administracija može da dovede do bržeg razvoja političkog procesa i da se političko rješenje konflikta neće otezati”, prenosi B92.