Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li će 2018. ublažiti vatre koje divljaju Bliskim istokom?

bliski istok

AP se pita da li će 2018. ublažiti požare koji divljaju Bliskim istokom i istovremeno u tekstu odgovara da, iako je skeptizicam razumljiv, postoji tračak promjene.

Navodi se da je borba protiv Islamske države skoro gotova, a da bi rat uz Siriji možda konačno mogao da bude priveden kraju.

AP navodi da region Bliskog istoka doživljava promjenu iz stanja u kojem se ratovi vode do situacije u kojoj je potrebno baviti se onim što za njima odmah slijedi, a to je uništenje i raseljenje stanovništva koje oni donesu, kao i politički raskol.

Navodi se da je uticaj Irana porastao pošto su njegovi saveznici generalno imali uspjeha, a uz to se čak i njegov nuklearni sporazum sa Zapadom održava.

Agencija navodi da u Saudijskoj Arabiji, rivalu Irana, mladi novi vođa obećava dugo odlaganu modernizaciju u toj zemlji i veću konfrontaciju s Iranom u tom regionu.

AP pregled stanja na Bliskom istoku zaključuje ocjenom da što je sada predsjednik SAD Donald Trump pruža dodatni elemenat nestabilnosti jednoj već izuzetno zapaljivoj mješavini.