Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turska

Da li će Kemal Kilicdaroglu biti protukandidat Erdoganu na predsjedničkim izborima

Recep Tayyip Erdogan – PIXSELL

Turski opozicioni savez će u ponedjeljak objaviti svog kandidata za izbore

Turski opozicioni savez šest stranaka saopćio je da će u ponedjeljak objaviti svog zajedničkog kandidata koji će biti protivnik predsjedniku Recepu Tayyip Erdoganu na predsjedničkim izborima, nešto više od dva mjeseca prije održavanja izbora.

Erdogan je u srijedu nagovijestio da će se izbori održati 14. maja, držeći se svog prethodnog plana za održavanje izbora koji će se održati nešto više od tri mjeseca nakon što je u razornom zemljotresu poginulo više od 45.000 ljudi u Turskoj.

Čelnici šest opozicionih stranaka sastali su se u četvrtak s očekivanjem da će se dogovoriti o zajedničkom kandidatu za kojeg se očekuje da će biti Kemal Kilicdaroglu, čelnik vodeće opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), javlja Reuters.

– Postigli smo zajednički dogovor u vezi s našim zajedničkim predsjedničkim kandidatom za 13. predsjedničke izbore i mapom puta za tranzicijski proces – stoji u saopćenju.

Naveli su da će čelnici izvijestiti izvršne odbore svojih stranaka prije ponovnog sastanka u ponedjeljak “kako bi onda dali konačnu izjavu za javnost”.

U medijskim izvještajima navodi se da su stranački čelnici većinom izrazili podršku Kilicdarogluovoj kandidaturi, ali da unutar nacionalističke stranke IYI Meral Aksener, koja je druga najveća stranka, ostaje protivljenje njegovoj kandidaturi.

Ankete javnog mnijenja pokazale su da bi opozicioni savez mogao biti veliki izazov Erdoganu i njegovoj vladajućoj AK stranci na izborima.