Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Da li je počela ukrajinska ofanziva: “Protiv američkog oružja Rusi nemaju šanse”

Foto: Facebook/ Ilustracija

Na dan kad je na ruskoj paradi prošao jedan stari tenk, Amerika obećala oružje teško 1.2 milijarde dolara
Sjedinjene Američke Države vodeći su zapadni dobavljač ratne opreme Ukrajini

Od iznenadne obnove ruskih raketnih napada na Kijev i druge gradove do ukrajinskih napada iza ruskih linija, sve je više znakova da se obje strane nakon 14 mjeseci rata spremaju za ukrajinsku proljetnu protuofanzivu.

Iako neki analitičari sugeriraju da duboki ukrajinski udari, među ostalima i na okupiranom Krimu, signaliziraju da je ofanziva već počela, Ukrajina strpljivo i namjerno rotira neke snage na prvoj crti radi obuke kako bi ih opremila za predstojeći glavni napad na bojnom polju, piše The Christian Science Monitor u reportaži iz Ukrajine.

Raste sampouzdanje

Čini se da obuka na poligonima među ukrajinskim vojnicima pojačava osjećaj samopouzdanja. Na jednom nedavnom treningu, na poligonu u istočnoj Ukrajini ćelavi ukrajinski vojnik Vitalij bio je oduševljen bacačima granata od 30 mm koji su toliko stari da ih je mogao koristiti njegov otac tijekom sovjetske okupacije Afganistana 80-ih godina.

“Ovo je vrlo učinkovito; tri čovjeka mogu zaustaviti 16 ili 17 vojnika”, kaže Vitalij. Lanser montiran na tronožac zahtijeva pažljivo ciljanje i ima rudimentarni mehanizam za okidanje, što pokazuju njegovi suborci ispaljivanjem više granata u brdo.

“Svi unutar sedam metara od udara bit će ubijeni”, kaže Vitalij, dok će svi u krugu od 10 metara biti ranjeni.

“S američkim oružjem Rusi nemaju šanse”

Dok se ukrajinska vojska, potpomognuta američkom i europskom opremom i novcem, priprema za napad kojim se nada povratiti izgubljeni teritorij – i naposljetku istjerati Rusiju iz Ukrajine – ovi poligoni nekoliko kilometara udaljeni od linija bojišnice u Donbasu koriste se za raznovrsno oružje.

Preko blatnog vrha brda, punog tragova oklopnih vozila i prekrivenog istrošenim čahurama, brojne brigade vježbaju na raznom oružju, starom i novom. Ključni izvor samopouzdanja Ukrajinaca, uprkos nadolazećem izazovu i njihovim ograničenim sredstvima i hardveru, jest da u ovoj tački rata znaju slabosti svog neprijatelja – i da cijene vlastite sposobnosti.

Doista, tri bacača granata AGS-17 očito su naslijeđena iz nekadašnjih sovjetskih zaliha i proizvođena su 1975., 1982. i 1986., kada su bili u uporabi tijekom Hladnog rata ili u Afganistanu, gdje su prvi put postali popularni među sovjetskim pješaštvom.

Vojnici također vježbaju gađanje iz minobacača 82 mm, još jedne sovjetske relikvije koja je prvi put ušla u službu 1970. godine.

“Vrlo smo optimistični. Čak i bez američkog oružja, čak i ovim starim stvarima zadajemo udarce Rusima. S američkim oružjem Rusi nemaju šanse”, govori Vitalij dok zvuk pucnjeva i eksplozija stvara stalnu pozadinsku buku.

Na dan kad je na ruskoj paradi prošao jedan stari tenk, Amerika obećala oružje teško 1.2 milijarde dolara
Sjedinjene Američke Države vodeći su zapadni dobavljač ratne opreme Ukrajini. Osigurale su desetke milijardi dolara vrijednu vojnu opremu za obranu Ukrajine i novac za održavanje njezine ekonomije u borbi koju američki i europski čelnici smatraju povijesnom.

U Rusiji je predsjednik Vladimir Putin u utorak pratio godišnju paradu u povodu Dana pobjede, kojom se obilježava sovjetski poraz nacističke Njemačke. Događaj je bio kraći i daleko manje spektakularan nego što je bio prethodnih godina – sa samo jednim tenkom T-34 iz Drugog svjetskog rata umjesto uobičajenog niza modernih ruskih tenkova. Osim toga, brojne su parade u gradovima bliže Ukrajini u potpunosti otkazane zbog sigurnosnih razloga.

Putin je rekao da ruski neprijatelji traže “dezintegraciju i uništenje Rusije” i okrivio Zapad za “ponovno pokretanje pravog rata protiv Rusije”.

Nekoliko sati kasnije SAD je najavio dodatne 1.2 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini za kupnju razne opreme, od protuzračnih odbrambenih sistema i topničkih granata od 155 mm do komercijalnih satelitskih slika.

Sabotaže i napadi duboko iza ruskih linija

U međuvremenu, dok se odvijaju posljednje rotacije ukrajinske obuke, neki analitičari sugeriraju da je proljetna ofenziva već počela u obliku raketnih napada i sabotaže duboko iza ruskih linija. Ukrajina je u prošlosti koristila američke rakete HIMARS za napade na ruske linije opskrbe i mete na Krimu, koji je Rusija okupirala i pripojila 2014. godine.

Posljednjih sedmica skladišta nafte na Krimu su gorjela uzrokujući dramatične požare, a dva voza u Rusiji, nedaleko od ukrajinske granice, iskočila su iz tračnica. Sve se to pripisuje udarima ukrajinskih bespilotnih letjelica i sabotažama. Kremlj su prošlog tjedna također potresle dvije noćne eksplozije. Rusija je objavila da se radilo o neuspješnom napadu dronovima koji je izvela Ukrajina. Ukrajina je to negirala.

Čini se da je Rusija odgovorila valovima projektila i bespilotnih letjelica na ciljeve diljem ukrajinskog teritorija. Primjerice, u utorak je lansirala 15 krstarećih projektila na ukrajinsku prijestolnicu Kijev – što je šesti takav napad na grad u manje od dvije sedmice – iako ukrajinski dužnosnici kažu da su svi oboreni.

Rusi evakuiraju desetke hiljada civila iz Zaporižje

Prošlog petka vlasti koje je postavila Rusija u području Zaporižjem u jugoistočnoj Ukrajini – gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana koju su ruske trupe zauzele u martu 2022. – izdale su planove za evakuaciju 70.000 civila. Prethodne takve naredbe predviđale su rusko povlačenje s okupiranog teritorija. A ovaj tjedan stigle su izjave s obje strane o značajnom ruskom neuspjehu oko grada Bahmuta u Donbasu.

Na poligonu oznake na uniformama govore o istinama koje je Ukrajina otkrila tijekom ovog rata. Na jednoj uniformi su riječi “Sloboda nije besplatna”. Na drugoj je mala američka zastava u kamuflažnim bojama zakačena čičkom na kacigu vojnika Oleha, koji testira gađanje iz jurišne puške iz položaja u rovu.

Zašto nosi tu zastavu? “Zato što su Amerikanci naši prijatelji”, kaže Oleh.

“Evo zašto stalno tražimo više oružja”

Prijatelji su i članovi ukrajinske volonterske grupe “Spasi život”, koja prikuplja donacije za kupnju vojne opreme za trupe na prvoj crti. Dva predstavnika udruge – i sami obučeni u vojnu kamuflažu dok snimaju videozapis zahvalnosti vojnika svojim donatorima – prisustvuju raspakiravanju dvaju novih lakih mitraljeza PKM češke proizvodnje.

Dio je to pošiljke od 1500 novih pušaka za koje su volonteri obećali da će biti raspoređene u nekoliko ukrajinskih jedinica. Vojnici se čude dok se oružje odmotava na suncu, a dijelovi svjetlucaju od tvorničkog ulja. Zahvalni, stanu u red kako bi naizmjence pucali na strelištu.

“Kako možete govoriti o okusu ako ste gladni? Ako nemaš dovoljno oružja, zadovoljan si svime. Ako imate puno oružja, pokušavate poboljšati kvalitetu”, govori bradati stožerni narednik Mikola. “Ovo oružje neće dugo izdržati u tako intenzivnom ratu. Zato stalno tražimo sve više i više oružja”, kaže Mikola pokazavši prema novim mitraljezima.

Mikola kaže da je bio poduzetnik i vlasnik računarne firme sve dok se nije pridružio vojsci 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, a potom i regije Donjeck i Luhansk.

“Nema pravila kojih se Rusi pridržavaju”

“Prošlo je 10 godina, pa sam vjerovatno nešto naučio o borbi protiv Rusa. Ne smijete podcijeniti svog neprijatelja. Redovni ruski vojnici, koji žele preživjeti, oni će biti spremni. Ali njihovi zapovjednici mogu ih poslati u smrt”, kaže Mikola.

Šta je naučio? “Samo jednu stvar – nema pravila kojih se Rusi pridržavaju, pa je beskorisno pokušavati ih promijeniti ili uvjeriti. Moramo se boriti, samo ubijati. Dobro je za nas ako odustanu”, govori Mikola za The Christian Science Monitor.

To je lekcija koju su naučili i u vojnom medicinskom stabilizacijskom centru u istoj regiji, bliže prvoj crti bojišnice, gdje je red krvavih nosila vani jedini znak da je ova neugledna zgrada pretvorena u ključni tranzitni punkt za ranjene vojnike s istočne bojišnice.

“Svi žele protuofanzivu, ali ne shvaćaju da ovo nije Call of Duty”

“Nikad ne znaš kakav ćeš dan imati”, kaže medicinska sestra Valentina: “Može biti vrlo tiho, a može doći i 100 ljudi dnevno”. Napominje da je dan ranije stiglo 20 ranjenih vojnika, nekima su bile potrebne amputacije, a dan prije toga 40 ranjenih.

“Moramo također često mijenjati položaje”, kaže medicinska sestra-volonterka Julija. To znači pakiranje i premještanje improviziranih operacijskih dvorana i odjela za liječenje trauma: “Samo popijemo kafu i energetska pića i nastavljamo dalje”.

U ovom stabilizacijskom centru kažu da su uvijek spremni, a samim time i dovoljno spremni za bitke koje dolaze. “Svi stalno pričaju protuofanzivi još od februara. Svi žele ovu protuofanzivu, ali ne shvaćaju svi da ne igramo ‘Call of Duty’ s funkcijom automatskog snimanja”, kaže Valentina, prenosi Index.