Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li je ubijen novinar koji je ušao u Ambasadu u Istanbulu?

rP9M3Vks_novinar

Saudijska Arabija negirala je danas, prvi put otkad je priča o nestanku njezina novinara došla u javnost, da je imala namjeru ubiti Jamala Khashoggija koji je nestao u Istanbulu. Saudijski ministar unutrašnjih poslova Princ Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz odbacio je “neutemeljene laži koje cirkuliraju o ubojstvu disidentskog novinara” Khashoggija. Ministar je u službenoj izjavi kazao da je Rijad “privržen tradiciji poštivanja pravila i međunarodnih konvencija”. Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za nadolazeće vjenčanje.

Saudijski dužnosnici rekli su da je otišao brzo nakon toga, ali turski dužnosnici i njegova zaručnica, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrde da nikada nije izašao. Turski izvori rekli su Reutersu da je procjena policije bila da je Khashoggi, otvoren kritičar saudijske vlade, ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio optužbe kao neutemeljene. Saudijski se ministar unutrašnjih poslova također založio za saradnju s Turskom na zajedničkoj istrazi.

Kraljevstvo želi razjasniti slučaj nestanka svog državljana, dodao je.

Delegacija Saudijske Arabije stigla je u petak u Tursku, objavila je turska agencija Anadolija, te bi se tijekom vikenda trebalo sastati s turskim vlastima. Turska se složila ustanoviti zajedničko radno tijelo sa Saudijskom Arabijom kako bi se utvrdile okolnosti Khashoggijev nestanka.