Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski ministar Božinović

Da li samoizolacija nakon ulaska u Hrvatsku iz BiH vrijedi i za turiste

granica-eu-hrvatska

Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve šta se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih, kaže Božinović

Od večeras u ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa obaveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače te obaveza samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku uđu iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, saopšteno je danas na presici Nacionalnog štaba civilne zaštite.

“Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatsku. Obaveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji samo tranzitiraju kroz te zemlje”, kazao je voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović.

Na pitanje šta s turistima, Božinović odgovara:

“Što se tiče odluka, u njihovoj podlozi je mišljenje medicinske struke. Ove odluke su rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smjera BiH i Srbije. Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve šta se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe. Odluka vrijedi za sve. Sve osobe koje dolaze ih tih zemalja, bez obzira na državljanstvo, moraju u samoizolaciju.”