Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbijanski šef diplomatije

Dačić će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Evrope

ivica dacic

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine te je dodao da Srbija krši te sporazume ako glasa protiv članstva Kosova

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otputovao je danas u Strasbourg gdje će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Europe, priopćeno je iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tako će Dačić danas ipak prisustvovati sjednici Vijeća Europe, iako je u ponedjeljak kazao da ne namjerava putovati u Strasbourg u povodu dvije decenije od prijema Srbije u VE ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je u ponedjeljak, nakon sastanka sa šeficom diplomacije Gabona Yolandom Nyonde, rekao da je na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, najavljeno da će Odbor ministara Vijeća Evrope započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine te je dodao da Srbija krši te sporazume ako glasa protiv članstva Kosova.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Vijeću Europe 12. maja prošle godine, a aplikaciju Kosova za članstvo najprije razmatra Odbor ministara VE. Nakon procjene situacije na Kosovu konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica, podsjeća Beta.