Dačić: Izvinjenje za napad na Vučiča nije dovoljno

Ivica_Dacic1345

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, u povodu napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, da nije dovoljno samo izvinjenje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i verbalna osuda, već hapšenje napadača i organizatora.

“Zahtijevamo kompletnu istragu. I ne samo istragu bez rezultata, već hapšenje i to ne samo direktnih izvršitelja, već i organizatora. Ovo je bio pokušaj ubistva i linč premijera jedne države”, rekao je Dačić za današnji Kurir, prenio je Tanjug.

Dačić je ocijenio da je skandalozna i provokacija izjava direktora Direkcije za koordonaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića da je odgovornost prije svega na pratnji srbijanskog premijera.

“Tražimo da se njihovi državni organi pokažu na djelu. Ovim se pokazalo da su svi državni organi u BiH, zaduženi za sigurnost komemoracije u Potočarima, pali na ispitu”, izjavio je Dačić.

“Oni su bili organizatori skupa i nisu smjeli dopustit da se bilo što dogodi. Kada nama neko dođe u posjet, mi smo odgovorni. Izjava njihovog direktora je skandalozna i očekujem da se neko od nje ogradi”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomacije ponovio je da je zbog napada u Potočarima srbijanski veleposlanik u BiH osobno predao demarš Ministarstvu vanjskih poslova BiH i naglasio da se uopće ne razmatra mogućnost povlačenja ambasadora Srbije iz Sarajeva.