Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbijanski ministar

Dačić: Kad bi Srbija željela ratovati, Kosovu ne bi pomoglo ni milion Javelina

dačić javelin
Foto: X/Arhiv

Dačić vjeruje kako je krajnje vrijeme da Srbija odluči je li Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je kako je važno da Srpska pravoslavna crkva (SPC) radi na odnosu s Vatikanom jer je u interesu Srbije da “papa bude na srpskoj strani”.

Podsjetio je da Kosovo već neko vrijeme njeguje neformalne veze s Vatikanom.

Vatikan i Kosovo

“Mislim da je vrijeme da SPC prije svega radi na tome”, kazao je Dačić i podsjetio da je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao papu u Srbiju, ali je poziv na zahtjev nekih vladika otkazan.

“Je li nam bitno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili nije… Hoćemo li nešto uraditi ili ćemo i dalje biti u rovovima koji nam nisu praktični. Nama je interes da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca”, istaknuo je.

Tvrdi da nije svejedno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili neće jer se zna koliki je dio svijeta pod utjecajem Vatikana.

“Patrijarh, vladike, Sinod svi moraju hitno reagirati oko Svete stolice, isto kao i Srpska akademija nauka i umjetnosti, sa svojim kolegama širom svijeta, isto kao i sportski savezi i svi drugi”, napomenuo je.

O projektilima Javelin

Osvrnuo se i na američku prodaju protutenkovskih projektila Javelin Kosovu. Smatra kako se time ne šalje poruka Srbiji, nego da je to dio dugoročnog cilja da se pomogne neovisnosti Kosova, koji se počeo provoditi još 1990-ih.

Naglasio je kako je Oslobodilačka vojska Kosova dobivala oružje od brojnih zemalja: Njemačke, SAD-a, islamskih zemalja… “Imamo dublji problem, ovdje je riječ o strateškim interesima daKosovo bude nezavisno, čemu se protivimo. Moramo biti oštri, čvrsti, mudri i realni u međunarodnim okolnostima”, rekao je Dačić i dodao da Srbija treba nastaviti s naoružavanjem.

Dačić vjeruje kako je krajnje vrijeme da Srbija odluči je li Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije. Zaključio je kako Srbija nema namjeru voditi rat, ali kada bi to željela – “Kosovu ne bi pomoglo ni milion Javelina”, prenosi N1 Srbija.