Dačić: Niko iz Srbije nije bio u Jerusalemu na otvaranju Američke ambasade

dacic_spisak

Srbija je u svjetskim medijima stavljena na spisak 32 zemlje koje je su učestvovale na prijemu koji je organizovao izraelski premijer Benjamin Netanijahu dan uoči otvaranja američke ambasade SAD u Jerusalimu. No, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je ove navode.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kazao je za “Blic” da Srbija niti je prisustvovala, niti je planirala da bude gost na tom ili bilo kom drugom skupu.

– Nisu bili naši predstavnici iz ambasade, ni na prijemu ni na otvaranju ambasade u Jerusalimu. To je u skladu sa našom politikom – kazao je Dačić za “Blic”.

I izvori “Blica” iz izraelskih diplomatskih krugova potvrdili izostanak Srbije sa ovog skupa uz komentar da je to “veliko razočarenje”.

Zbog čega je Srbija završila na spisku nije sasvim jasno, ali jeste kako je do zbrke došlo. Sve je počelo kada je list “Haarec” u ponedeljak objavio spisak zemalja koje planiraju da se pojave na proslavi a među kojima je navedena i Srbija, kao jedna od rijetkih iz ovog dijela sveta uz Albaniju i Makedoniju. Potom su brojni mediji dan kasnije ponovo objavili isti spisak samo uz tvrdnju da su predstavnici tih zemlaja bili na skupu. Prema tim navodima, prijem je bojkotovala većina ambasadora zemalja EU, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije poručili su da je “poznat i principijelni stav Srbije prema izraelsko-palestinskom sporu, kao što je podrška mirovnom i održivom rešenju po osnovu ‘dvije države’, bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalima, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija UN”.

Beogradski mediji pišu kako je šteta nastala i nepojavljivanjem predstavnika Srbije, posebno što je Izrael zemlja koja nije priznala Kosovo.