Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Odluka britanskoga naroda ne mijenja put Srbije

ivica-dacic

Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je riječ o političkom putu Srbije, Srbija treba nastaviti europski put i radi svoj dio posla, poručio je danas srbijanski ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, dodajući da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sjednicu Vlade Srbije.

Na toj sjednici, kako je rekao Dačić, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabilizacije u zemlji, prenosi Tanjug.

Država će, prema njegovim riječima, poduzeti sve svoje mjere kako bi se sačuvala ekonomska i financijska stabilnost u uvjetima kada dolazi do određenih poremećaja na svjetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom financijskom tržištu.

Dačić ne vjeruje da će odluka Britanac utjecati na nestajanje EU i europske ideje.

“EU je pretrpjela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpjela veliki udarac”, rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom sviđa ili ne.

Podsjetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila dio EU, nikada u potpnosti nije dijelila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni razina posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

“Kada je riječ o Srbiji, mi trebamo gledati naše interese”, naglasio je Dačić.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz EU za izlazak je glasovalo 51,89 posto građana a za ostanak u Uniji 48,11 posto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasovalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Reuters.