Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zahtjev kosova

Dačić razočaran današnjim glasanjem BiH u Vijeću Evrope

ivica dacic
Foto: Pixsell

Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Vijeća Evrope, ustvrdio je Dačić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak da je odluka o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Evrope bila očekivana, da je sramota za tu organizaciju i da će nanijeti štetu dijalogu Beograda i Prištine, ali i da su razočarani stavom Grčke, Slovačke, BiH i drugih zemalja koje su bile uzdržane u glasanju.

On je za Tanjug istaknuo da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Evrope od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije glasala.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Vijeće Evrope stidjeti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu poslije glasanja, jer nije željela da dalje učestvuje u “tiradama”, ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

“Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Vijeća Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtjev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN”, ustvrdio je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su tradicionalni prijatelji Srbije, ističući kako prije svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.

“S druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke, kao članica EU koje su bile uzdržane, prije svega zbog toga jer smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova”, naveo je.

Dačić je ocijenio ironičnim i stav Bosne i Hercegovine, koja je bila također uzdržana tokom glasanja.

“Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je.