Dačić: Rehabilitacija Draže Mihailovića sramota za srpski narod

ivica dacic

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas na obilježavanju 25 godišnjice SPS-a da je ta stranka spremna za predstojeće lokalne izbore na nivou Srbije i pokrajinske izbore u Vojvodini i demantovao medijska nagađanja da će socijalisti ići na listi sa Srpskom naprednom strankom (SNS). On je dodao da o tome nije pričao sa liderom SNS i predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, jer “nema potrebe”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nećemo zajedno na izbore. Nije tačno to što pišu novine. O tome nismo razgovarali niti smatramo Aleksandar Vučić i ja da za tim ima potrebe. Ali mene interesuje, što toliko pišu o tome, što su se toliko uplašili? Vjerovatno zato što znaju da ako bi to zaista tako bilo, ta koalicija bi osvojila 60 ili 70 odsto, pa bi onda izbori bili obesmišljeni. Da ne bi izbori bili dosadni ići ćemo ipak na dvije liste“, rekao je Dačić.

On je istakao da SPS u Vladi Srbije sa većinskom SNS želi da bude dio politike i aktivno učestvuje.

“Ne želimo da odgovornost prebacujemo na Vučića i imamo razlog da u mnogim oblastima budemo mnogo inicijativniji nego što smo do sada bili“, poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je sramota za srpski narod i državu proces rehabilitacije generala Dragoljuba Draže Mihailovića i predsjednika marionetske vlade iz Drugog svjetskog rata Milana Nedića.

“Rehabilitacija Draže Mihailovića i Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpski narod i srpsku državu. Ne postoji ni jedna zemlja na svijetu koja to radi. Umjesto da se ponosimo antifašizmom koji smo imali u Srbiji, mi rehabilitujemo kvislinge. To ne postoji u modernoj Evropi. Moderna Evropa je nespojiva sa profašističkim idejama i sa rehabilitacijom onih koji su sarađivali sa fašistima. I zato je naša parola i dalje jasna – smrt fašizmu“, rekao je Dačić u Novom Sadu.

On je naglasio da oni koji su ubijali ljude tokom Drugog svjetskog rata i služili Njemcima da satru Jevreje, Rome, komuniste i ostale u Srbiji koji su se protivili fašističkoj ideologiji ne smiju da budu rehabilitovani.

“Ja sam skinuo sliku u Nemanjinoj Nedića iz Nemanjine 11 (sjedišta Vlade Srbije) gdje je bio postavljen kao navodni premijer Srbije tokom Drugog svjetskog rata. On nije premijer, već fašistički sluga“, kategoričan je Dačić.

Dodao je da takvi ljudi ne smiju biti rehabilitovani zbog miliona žrtava fašizma i onih koji su se protiv njega borili.

Govoreći o posljednjem ratu na prostoru bivše SFR Jugoslavije, između ostalog, istakao je da se Slobodan Milošević (haški optuženik i bivši predsjednik njegove partije) “ponašao kao što bi se vjerovatno svako ponašao u tom periodu kao predsjednik Srbije, u trenucima kada se osnivala NDH i kada su Srbi bili ugroženi u drugim republikama“, prenosi Anadolu Agency.