Globus

razgovor za "dw"

Dačiću nije jasno kako Kosovo može biti država, a RS ne može

02/07/2021

Govoreći o redefinisanju granica na Balkanu, Dačić je rekao da kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, redefinisalo granice na Balkanu, te da ne može da se kaže da od sada više nema pomjeranja

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ustvrdio je danas da je Kosovo redefinisalo granice na Balkanu kada je proglasilo nezavisnost i upitao se “zašto Albanci misle da imaju više prava da prave svoje države na teritoriji drugih, nego Srbi”.

Dačić je upitao i zašto ne bi mogla da se povuče paralela između Republike Srpske i Kosova.

– I tako sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da Kosovo slobodno može da bude nezavisno. A kad ih pitaš: “Zašto Banjaluka ne bi bila nezavisna”, oni kažu: “To nije isto”. A po čemu nije isto? – pita se Dačić.

On tvrdi da je izmišljeno da je Kosovo slučaj “sui generis” da bi ga “lakše progutali svi drugi”.

– Ako ste imali jedan izuzetak, kako vi sad možete da kažete da nema pravo niko drugi? – pita se Dačić.

On je naveo da ne postoje paralele, nego je to život.

– Ako neko kaže – situacija na terenu je bila takva da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da Zapad to mora da prihvati, ne vidim zašto bi neko osporavao bilo kakvu ideju koja bi išla ka nekim drugim slučajevima u svijetu – rekao je Dačić za Deutsche Welle.

On ističe da se Srbija za to ne zalaže i ne podstiče.

– Samo ne treba da sada u Sarajevu dođu Bošnjaci i kažu: “E, sada kada muslimani budu više od 51 odsto, e onda ćemo mi da ukinemo RS i onda će to da bude unitarna država” – kaže Dačić.

Govoreći o redefinisanju granica na Balkanu, Dačić je rekao da kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, redefinisalo granice na Balkanu, te da ne može da se kaže da od sada više nema pomjeranja.

– Mi ne insistiramo na tome, ali nemojte da budete toliko licemjerni da kažete: E, sad više nema pomjeranja granica, sada kad ste pomjerili našu granicu – kaže Dačić.

Govoreći o izjavama hrvatskih zvaničnika da Srbija treba da donese rezoluciju o Srebrenici ako želi u EU, Dačić je rekao da je to pitanje za Srbiju završeno i zatvoreno, a sve ostalo su političke manipulacije na tu temu.

– Srbija je donijela svoju rezoluciju o tome još 2010. godine, nema potrebe da donosi bilo šta novo… Ako sada Hrvatska kaže da Srbija mora donese rezoluciju o genocidu da bi ušla u EU, zar ne bi Hrvatska trebalo da donese rezoluciju o genocidu u Јasenovcu? – upitao je Dačić.

Preko osam hiljada ljudi je ubijeno u Srebrenici za dva-tri dana?

– Jeste, ali znate li koliko je ubijeno na drugim mjestima? Jel znate koliko je ubijeno hiljada ljudi, „u istom danu, četa đaka”…

U Kragujevcu…

…i to nije genocid, jel tako? Ja vam samo govorim da smo mi svoj posao obavili?

Na pitanje novinara, da li se kaje što je svojevremeno otišao u partiju Slobodana Miloševića ili je to za njega postalo potpuno normalno, sastavni dio života, Dačić je kazao:

– Pa slušajte, mi smo, kao što znate iz onog vremena, jednostavno, Savez komunista se pretvorio u SPS…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.