Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa novo

Dačiću nije jasno zašto Republika Srpska nema pravo da postane posebna država

ivica dacic
Foto: Screenshot/RTS

Uzdržani i oni koji nisu prisutni se ne računaju u sistemu glasanja, samo se gleda “za” i “protiv”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje Kosovo i upitao zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država, ako Kosovo, koje je dio Srbije, ima to pravo.

-Ako ima Kosovo pravo da postane država, koje je dio Srbije, pa zašto, recimo, sada Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliko su u pitanju ti dvostruki standardi – zapitao se Dačić tokom gostovanja na TV Pink, te ustvrdio da svaka zemlja u svijetu ima “svoje Kosovo”.

Dačić je rekao da Srbija svaki put kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH, a BiH je bila uzdržana nedavno u Savjetu Evrope, kada se glasalo da se prihvati prijava Kosova za prijem u Savjet Evrope.

Prema njegovim riječima, to bi bilo kao kada bi Srbija rekla da je uzdržana oko teritorijalnog integriteta BiH.

-Da li vi priznajete ili ne priznajete Kosovo? Izjasnite se? Mi da molimo nećemo nikoga, ali kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Šta je u tome loše što to kažemo? – rekao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija razočarana i zbog uzdržanog stava na glasanju u Savjetu Evrope Ukrajine, Moldavije i Grčke, Slovačke, ali onda i dodao da najava Beograda o reciprocitetu u spoljnoj politici ne znači da Srbija nekome prijeti, niti da će vojno da napada.

-Uzdržani i oni koji nisu prisutni se ne računaju u sistemu glasanja, samo se gleda “za” i “protiv”. Treba dvije trećine za odluku. Zato je pristup zapadnih zemalja prema zemljama koje ne priznaju Kosovo ne da glasaju za Kosovo, nego da budu uzdržane, jer time smanjuju Srbiji broj zemalja koje su protiv – pojasnio je Dačić.

On je dodao da zato “uzdržan glas” ništa ne znači Srbiji, kojoj je važno da svi koji ne priznaju Kosovo glasaju “protiv”.

-I šta sada, mi treba njih da podržimo, a oni da budu uzdržani. To neće tako moći. U spoljnoj politici su najvažniji državni interesi. Kada je riječ o redefinisanju naše spoljne politike, pričamo o tome šta bi bilo najbolje za naš interes. Ako su Španija, Rumunija i Kipar najčvršće bile za Srbiju i protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, one su za nas prioritet – rekao je Dačić.

Dačić je naveo da nije novo da Ukrajina ili Grčka budu uzdržane ili ne prisustvuju glasanju o istom pitanju i u drugim međunarodnim tijelima kao što su Unesko ili Interpol, te da u tim tijelima ne glasaju protiv članstva samoproglašenog Kosova.

On je rekao da je Grčka pod velikim pritiskom da prizna Kosovo, a da je Srbija više puta rekla da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Grčke, na kopnu, moru i u vazduhu.

Dačić je upitao zašto Crna Gora, koja je priznala samoproglašeno Kosovo, nije mogla da bude bar uzdržana, a da i Moldavija strepi od separatizma u Pridnjestovju, gdje živi rusko stanovništvo.