Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dramatični snimci

Dalmaciju pogodila oluja stoljeća, snažni jugo “raznosio” sve pred sobom (VIDEO)

oluja

Posebno je žestoko bilo u Dalmaciji gdje je olujno pa i orkansko jugo nosilo sve pred sobom

Jadran je u utorak pogodila jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koje je puhalo u Splitu najjače je jugo ovog stoljeća, javlja Index.hr.

Posebno je žestoko bilo u Dalmaciji gdje je olujno pa i orkansko jugo nosilo sve pred sobom. Čupalo je stabla i bacalo ih po automobilima i cestama. Mnoge ceste su blokirane, a materijalna šteta je velika.

Dok je u Dalmaciji najgore bilo tokom dana, Istru je jugo s orkanskim udarima pogodilo sinoć. Na prometnicama južne Istre padala su stabla, a baš kao u Dalmaciji, poplavile su rive.

Jugo je jutros u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar.

Razmjere njegove snage i divljanja mora tokom jučerašnje oluje pokazuje komplilacija snimki nastalih diljem Jadrana.

Vjetar koji je satima pravio haos u Dalmaciji ostat će zabilježen i u historiji.

Olujno jugo je na dubrovačkom području prelazilo 140 km/h, a u Splitu je na službenoj DHMZ postaji na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134,28 km/h. Treća je to najveća brzina juga u Splitu službeno zabilježena u posljednjih 60 godina.

Jači udar juga zabilježen je 24. novembra 1987. godine, kada je zapuhalo 138.60 km/h te 1. februara 1986., kada je izmjereno 149.04 km/h. Čak i legendarno jugo, koje je puhalo 19. novembra 1999. godine i kada je more poplavilo cijelu Rivu sve do Dioklecijanove palače, bilo je slabije od današnjeg.

Tada su najjači izmjereni udari iznosili 130.92 km/h, što znači da je jučerašnje jugo bilo najjače u ovom stoljeću.