Globus

"Partneri ili rivali?"

Danas 15. bledski strateški forum: Diskusija o svijetu nakon COVID-19

31/08/2020
FOTO: Ilustracija

Ove godine Forum se održava pod posebnim uvjetima usljed pandemije koronavirusa. Tema će biti “Izazovi i mogućnosti u post-COVID-19 svijetu: Susjedi – regije - globalni svijet: Partneri ili rivali?"

U Bledu u Sloveniji danas se održava 15. bledski strateški forum koji tradicionalno okuplja lidere regije, ali i svjetske, kako bi raspravljali o gorućim temama današnjice. Ove godine Forum se održava pod posebnim uvjetima usljed pandemije koronavirusa. Tema će biti “Izazovi i mogućnosti u post-COVID-19 svijetu: Susjedi – regije – globalni svijet: Partneri ili rivali?”

“Pandemija COVID-19 pogodila je društva i ekonomije širom svijeta i promijenila svijet koji smo dosad poznavali. Ako želimo stvoriti otpornu i održivu globalnu zajednicu sposobnu odgovoriti izazovima 21. stoljeća, ponovno otkrivanje naših društava je neizbježno”, poručuju organizatori ovogodišnjeg Foruma u Bledu.

Upozoravaju kako je izbijanje COVID-19 razotkrilo mnoge ranjivosti trenutnog globalnog sistema, a njegove posljedice poremetit će gotovo svako područje života.

“Ulazimo u neviđenu eru kriznog upravljanja. U ovim izazovnim vremenima, s neučinkovitim i neadekvatnim globalnim odgovorom, vidimo ponovni pomak međunarodne zajednice prema poboljšanoj dobrosusjedskoj i regionalnoj saradnji i potrebu za novim inicijativama. Pandemija je jasno otkrila probleme s kojima se suočava multilateralizam te u prvi plan stavila različite koncepte međunarodne suradnje”, navode.

Dobrosusjedski odnosi i snažne regionalne inicijative igrat će značajnu ulogu u redefiniranju i ponovnom pronalaženju načina na koji će se globalna zajednica suočavati s novim prijetnjama u budućnosti.

“Regionalne grupacije u nastajanju, poput Inicijative triju mora, otvaraju nove mogućnosti u Srednjoj i Istočnoj Evropi za premošćivanje infrastrukturnih praznina na područjima energije, mobilnosti i digitalizacije, poduzimanje strateških investicijskih projekata i jačanje transatlantske saradnje. U tom kontekstu, umjetna inteligencija i digitalizacija osobito neiskorišteni su potencijali da postanu novi pokretač pomažući nam da nanovo izgradimo održivo društvo”, kažu organizatori.

Evropska unija je usred tih promjena, a “naša sposobnost da ih razumijemo, prilagodimo i ublažimo odredit će naš budući politički, sigurnosni i ekonomski doseg”.

Forum će biti organiziran kao hibridni događaj, a jednim dijelom će biti osigurano i učešće gostiju na licu mjesta. Uz sesije uživo, ove godine bit će organizirana i rasprava online.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.