Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27. januar

Danas je dan sjećanja na žrtve Holokausta: Čvrsto stati protiv mržnje i netrpeljivosti

holokaust, sjecanje

Jedva polovina odraslih širom svijeta čula je za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz, najzloglasniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a u znak sjećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Auschwitz.

Opredjeljujući se za dan oslobođenja Auschwitza, Generalna skupština UN-a rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

I generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom svijeta da “čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gdje”.

Guterres je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park East Synagogue u New Yorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije COVID-19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom svijeta čula za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svjetskog rata, a da je nedostatak znanja među mladim generacijama “još gori”.

“Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta”, izjavio je Guterres.

Porast antisemitizma

Izjavio je da su nakon porasta antisemitizma uslijedili novi izvještaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlosedmičnom uzimanja talaca u sinagogi u Colleyvilleu u Texasu.

Generalni sekretar UN-a je pozdravio Rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN-a i kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da “preduzmu aktivne mjere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta”.

Povodom obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Auschwitza, UNESCO će organizovati niz događaja, ali će se većina, zbog ograničenja uslovljena COVID-om 19, a da bi se doprlo do globalne publike, održavati online.

Događaji će uključivati ceremoniju komemoracije i panel diskusiju o zaostavštini jevrejskih umjetnika koji su umrli tokom Holokausta, kao i izložbu u sjedištu UNESCO-a u Parizu.