Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jugoistok sicilije

U Evropi izmjerena rekordno visoka temperatura

3b9c848c-9222-41a9-8cef-e203c581da5a

Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Sicilij

U Evropi je danas izmjerena najviša temperatura otkad je mjerenja. Zabilježena je u Italiji. Na jugoistoku Sicilije izmjereno je 48.8 Celzijevih stepeni. Izmjerio ju je SIAS – agrometeorološki informativni servis Sicilije.

Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Siciliji.

Dosadašnji rekord držala je Atina, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stepeni.

Inače, na Siciliji je 20.9.1999. godine zabilježeno 48.5 stepeni, ali to nikada nije formalno priznato kao rekord.

Današnji rekord Floridije također je još uvijek neslužben. Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije moraju ga provjeriti i odobriti.

Floridia i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na vrlo visoke razine, piše Corriere della Serra. Nekoliko desetaka kilometara dalje temperature su 10-12 stupnjeva niže, no temperature su ekstremno visoke i u zaleđu Sardinije.

Naročito na Siciliji, ali i u centralnoj i južnoj Italiji, a djelomično i na sjeveru, na vrlo visoke temperature utječe struja koja stiže iz Sahare.

U četvrtak će deset italijanskih gradova biti u crvenom po vrućinama, a u petak čak 15. Do 15. augusta maksimalne temperature u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi doseći 39-40 stupnjeva u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji, prema prognozama IlMeteo.ita.

Ekstremno i u BiH

Intenzivni toplinski val nastavlja pržiti Mediteran i sjevernu Afriku. Vruće i suho vrijeme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uvjeta za eksplozivne i razorne požare u Turskoj i Grčkoj.

I u Bosni i Hercegovini za vikend su najavljene ekstremno visoke temperature. Kako je saopšteno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u subotu i nedjelju dnevne temperature će narasti čak do 42 stepena!