Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, sedam kandidata za predsjednika

makedonija izbori
Foto: Platforma X

Na predsjedničkim izborima aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski, prvi na listi kandidata koju podržava vladajući SDSM, kandidira se za drugi mandat

Građani Sjeverne Makedonije u srijedu glasaju za jednog od sedam kandidata za predsjednika zemlje, što je najveći broj kandidata u istoriji predsjedničkih izbora.

Glasanje na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji se odvija mirno, počelo je na svim biračkim mjestima i bez prijavljenih nepravilnosti, saopćio je predsjednik makedonske izborne komisije Aleksandar Daštevski.

“Podaci o izlaznosti birača pristigli su s 832 biračka mjesta od ukupno 402.748 upisanih birača. Na ovim biračkim mjestima glasalo je 15.487 ili 3,85 posto birača”, kazao je Dashtevski.

Na predsjedničkim izborima aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski, prvi na listi kandidata koju podržava vladajući SDSM, kandidira se za drugi mandat. Ponovo je, kao i 2019. godine, suočen s kandidatkinjom glavne opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordanom Siljanovskom.

Albanski blok stranaka ima dva kandidata i to aktualnog šefa diplomacije Bujara Osmanija, koji je kandidat vladajuće DUI te oporbenog kandidata aktuelnog gradonačelnika Gostivara Arbena Taravarija.

Kandidatkinju za predsjednicu države na ovim izborima ima i stranka Ljevica, koja je protiv NATO-a i EU, Biljanu Vankovsku-Cvetkovsku, a u predsjedničku utrku ušao je i sadašnji gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, koji je osnovao novu stranku ZNAM, kao i njegov kolega, gradonačelnik općine Karposh, Stevco Jakimovski, iz stranke GROM.

Izborni proces predviđa da kandidat mora osigurati većinu podrške registriranih birača da bi pobijedio u prvom krugu. S obzirom da nijedan kandidat to vjerojatno neće postići, prva dva kandidata će se plasirati u drugi krug.

Međutim, da bi bio izabran u drugom krugu, kandidat mora dobiti i većinu glasova i najmanje 40 posto izlaznosti birača, a neispunjavanje ovih kriterija zahtijevalo bi ponavljanje izbora, podsjeća Radio Slobodna Evropa.