Globus

9. maj

Danas se širom Evrope obilježava Dan pobjede nad fašizmom

09/05/2021

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu

Danas se u Evropi obilježava Dan pobjede nad fašizmom 9. maj u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan Evrope, podsjećanje na početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Ove godine navršilo se 76 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, bit će obilježena odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

9. maj – Dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju

Nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

Tog dana sovjetski maršal Žukov ratificirao je, u ime Saveznika, sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Njemačka kapitulirala čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan Evrope – Podsjećanje na “Šumanovu deklaraciju”

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, podsjećanje na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog kreiranja organizirane Evrope.

Ovaj prijedlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Danas je 9. maj postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identificiraju politički entitet Evropske unije. Na Vijeću Evropske unije u Milanu 1985. godine donesena je odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.