jedan jedini tenk

Današnja parada za Dan pobjede najbolje pokazuje stanje ruske vojske

rusija

Izostao je i marš “Besmrtne pukovnije”

Dan pobjede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji, kada se ljudi prisjećaju goleme žrtve koju je podnio Sovjetski Savez tokom Velikog domovinskog rata od 1941. do 1945., koji je odnio živote 27 miliona ljudi.

Taj dan Rusi tradicionalno obilježavaju ogromnom vojnom paradom u Moskvi. Tom prilikom je uobičajeno da Crvenim trgom prodefiluje ono najbolje što Rusije ima od vojske i vojne opreme. Današnja parada, održana u drugoj godini ruskog rata u Ukrajini, bila je po mnogo čemu drugačija.

Naime, ova godišnjica je posebice emotivna jer Rusija istovremeno oplakuje hiljade vojnika poginulih u 15-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu, kojoj se ne nazire kraj. Također, 78. godišnjica Velike pobjede obilježava se nakon niza napada unutar Rusije, uključujući napad dronovima na Kremlj, eksplozije zbog kojih su iskakali vlakovi iz tračnica i bombaški napad u kojem je povrijeđen veliki zagovornik Kremlja, pisac Zahar Prilepin.

Zbog niza neuspjeha na ratištu u Ukrajini i napada na ruskom teritoriju ovogodišnja parada se odvija uz stroge mjere sigurnosti.

Petnaest mjeseci nakon početka ofenzive na Ukrajinu ruska vojska je oslabljena gubicima u ljudstvu, mjesecima ne uspijeva zauzeti istočni grad Bahmut, zbog čega je došlo do razdora između glavnog štaba i paravojne grupe Wagner, a istovremeno Kijev samo što nije krenuo u protuofanzivu.

Predsjednik Putin ostao je izoliran i za vratom mu je uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC).

U svjetlu svega navedenog, dio analitičara je očekivao prkosnu paradu na kojoj će ruska vojska pokazati ono najbolje što ima kako bi poslala poruku da nije slomljena i da su njeni resursi dobrim dijelom netaknuti. No sudeći prema viđenom, demonstrirali su nešto sasvim drugo.

Ovogodišnja vojna parada u Moskvi za Dan pobjede je puno manjeg opsega nego li je to inače običaj. Nije bilo posebnog programa ruske vojne avijacije, a Crvenim trgom prošlo je osjetno manje trupa nego inače.

Izostao je i marš “Besmrtne pukovnije”, kada Rusi ulicama svojih gradova tokom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu. Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog “sigurnosnih razloga”.

O tome što smo danas vidjeli na ruskoj paradi na Crvenom trgu i, što je možda još važnije, o onome što nismo vidjeli, Index je popričao s vojnim analitičarem portala Obris.org Igorom Tabakom.

“Mimohod vojnih postroja za paradu 9. maja 2023. bio je donekle uobičajen, ali i poprilično drugačiji od prethodnih izdanja ove prigodne godišnje priredbe. Danas je Crvenim trgom prošlo mnogo kadeta raznih vojnih škola i bitno manje predstavnika djelatnih postrojbi koje su nekoć vodile paradu, a zadnjih mjeseci vrijeme uglavnom provode na bojištu”, rekao nam je Tabak za početak.

“No od 235 raznih vojnih vozila 2020. godine, došli smo na današnje ukupno pokazano 51 vozilo. Pritom nije bila unaprijed objavljena tablica poretka tehnike u mimohodu, tako da su promatrači tek u hodu hvatali što se to pokazuje. Od 31 tenka T-34-85 2020. godine, samo kao uvod u mimohod, ove godine ostao je samo jedan. I to je bio i jedini pokazani tenk”, ističe Tabak.

“Dok se prema slikama s ratišta broj uništenih ruskih tenkova bliži 2.000, na ovogodišnjem mimohodu nije bilo T-90, T-80 ni T-72, kao ni famozne Armate (koja uopće nije ni vidjela bojište u Ukrajini). Dok su laka vozila bila tu, praktično danas nisu pokazani ni oklopnjaci, osim za simboličnu pratnju”, rekao je analitičar.

“Uopće nije pokazano topništvo – samohodno, tegljeno ni višecijevno-raketno. Jednako tako se nije vidjelo ništa od protuzračnih sustava kratkog i srednjeg dometa – tek dalekometni S-400”, govori Tabak pa dodaje: “Dakle, osim kompletnog zrakoplovnog dijela koji se preskočilo već i lani, ove godine nedostaju praktično svi oni teži i ozbiljniji sustavi koje se učestalo viđa na ukrajinskim bojištima kao tehnički oslonac aktualnih vojnih snaga Ruske Federacije.”

“Ipak, Crvenim trgom defilirali su lanseri raznih interkontinentalnih raketa, što je sasvim u skladu s učestalim prijetnjama korištenja nuklearnog oružja, kojima Rusija još jedino barata bez mnogo suzdržavanja”, zaključuje sugovornik Indexa.