Referendum

Danci glasaju o pridruženju zajedničkoj evropskoj odbrambenoj politici

danska referendum ss

Analitičari ipak iskazuju oprez u svojim prognozama, uzimajući u obzor nizak odziv glasača u zemlji koja je često glasala protiv novih evropskih integracija, od kojih je posljednje glasanje bilo 2015. godine

Tradicionalno euroskeptični Danci glasaju u srijedu na referendumu o tome da li da ponište opciju izuzeća iz zajedničke odbrambene politike EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finske i Švedske i dok ukrajinski rat prisiljava brojne zemlje u Evropi da promišljaju o svojim sigurnosnim politikama.

Očekuje se da više od 65 posto od ukupno 4,3 miliona glasača odluči o odbacivanju opcije izuzeća, pokazala je anketa javnog mnijenja objavljena u nedjelju.

Analitičari ipak iskazuju oprez u svojim prognozama, uzimajući u obzor nizak odziv glasača u zemlji koja je često glasala protiv novih evropskih integracija, od kojih je posljednje glasanje bilo 2015. godine.

Glasačka mjesta otvorena su jutros u 8 sati i bit će zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu. Konačni rezultati očekuju se večeras oko 23 sata, prenosi AFP.

Danci su u decembru 2015. glasali protiv jačanja saradnje njihove zemlje s Evropskom unijom u policijskim i sigurnosnim pitanjima, iz straha da će izgubiti suverenitet nad imigracijom.