Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve bliže nato-u

Danci na referendumu izglasali pridruženje zajedničkoj odbrambenoj politici EU

kopenhagen danska – unsplash

Referendum je posljednji primjer traženja bližih vojnih veza među saveznicima u odgovoru na rusku invaziju. Uslijedio je nakon istorijskog podnošenja molbi Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, koji planira razmotriti njihove molbe do kraja mjesec

Danski glasači u srijedu su izglasali da napuste 30-godišnju politiku njihove zemlje da ostane izvan zajedničke odbrambene politike Evropske unije, i da umjesto nje stvori tješnje sigurnosne veze s blokom, u još jednom primjeru evropskih zemalja koje traže tješnje veze sa saveznicima u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Referendum je posljednji primjer traženja bližih vojnih veza među saveznicima u odgovoru na rusku invaziju. Uslijedio je nakon istorijskog podnošenja molbi Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, koji planira razmotriti njihove molbe do kraja mjeseca

Oko 4,2 miliona danskih građana ima pravo da glasa na referendumu.

– Svijet se mijenja, i to ne u dobrom pravcu. Trebamo se okupiti i proširiti saradnju koja snaži našu sigurnost – izjavio je Jakob Ellemann-Jensen, čelnik opozicione Liberalne stranke, dok je uručivao letke u srijedu, u posljednjem pokušaju da uvjeri neodlučne glasače da glasaju “za”.

– Nažalost se pripremamo za vrijeme koje će biti i nestabilnije nego ovo kroz koje prolazimo sada- izjavila je danska premijerka Mette Frederiksen nakon glasanja.

– Mislim da je ovo prava stvar za Evropu, vjerujem da je prava stvar za Dansku, vjerujem da je prava stvar za našu budućnost – kazala je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je dansko glasanje.

– Uvjerena sam da će Danska i EU imati koristi od ove odluke. Zajednički smo jači – napisala je von der Leyen na Twitteru, prenosi AFP.