Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napadač iz zagreba

Danijel Bezuk pucao iz kalašnjikova koji je rijedak na ovim prostorima, zovu ga “kostolomac”

sdsd

Prema neslužbenim podacima, automatska puška koju je Bezuk koristio, a potom odbacio, predstavlja prilično rijedak model na ovim prostorima

Napadač Danijel Bezuk je na Markovu trgu u Zagrebu koristio rijedak model malokalibarskog “kalašnjikova”, kakav su u ratu zvali kostolomac, piše u četvrtak Jutarnji list.

Tokom napada na vladu u ponedjeljak u jutarnjim satima 22-godišnji Danijel Bezuk, osim na policajca Oskara Fiorija, zapucao je i u smjeru dvojice policajaca koji su kao dio osiguranja čuvali zgrade vlade i sabora na Markovu trgu.

Jedan od policajaca čistom je srećom izbjegao ranjavanje, i to doslovce za nekoliko milimetara. Naime, kada je pucnjava prestala, odnosno kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je sudjelovao u razmjeni vatre s Bezukom vidio je da mu je propucan džep na hlačama, ali na sreću metak ga nekim čudom nije ranio.

Prema neslužbenim podacima, automatska puška koju je Bezuk koristio, a potom odbacio, predstavlja prilično rijedak model na ovim prostorima.

Riječ je o varijanti kalašnjikova, ali ne u standardnom kalibru 7,62 x 39 za AK-47, već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm. Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio te bi to trebalo olakšati policiji da uđe u trag porijeklu oružja, piše Jutarnji list.