Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olakšanje za roditelje

Danska otvara vrtiće i škole

danska-vrtic

Već danas desetine hiljada danske djece ponovo kreću u škole i vrtiće. Da li je danski način dobar primjer za druge zemlje?

Danska ponovnim otvaranjem školskih ustanova i vrtića oprezno pokušava smanjiti mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa. Poslije mjesec dana od njihova zatvaranja, od danas, pored jaslica i vrtića, ponovno će početi sa radom škole za učenike do petog razreda, piše njemačka novinska agencija dpa, prenosi Deutsche Welle.

Na taj način bi se u prvoj liniji roditeljima trebala olakšati briga o djeci o kojoj su tokom prethodnog perioda, pored svojih poslovnih obaveza, morali brinuti.

Danska je prilično rano, nakon prvih registriranih infekcija, reagirala uvođenjem strogih mjera usmjerenih protiv širenja koronavirusa. Vlada premijerke Mettee Frederiksen još je 14. marta do daljnjeg zatvorila granice, uključujući i onu prema susjednoj Njemačkoj. Već sedmicama su zatvoreni restorani, kafići, pabovi, pozorišta i drugi objekti u kojima su građani provodili svoje slobodno vrijeme. Frederiksenova je trajanje tih mjera, prije nešto više od sedam dana, produžila do 10. maja. Okupljanja s više od deset osoba su i dalje zabranjena, a održavanje manifestacija, koncerata, utakmica i masovnih okupljanja odgođeno je do kraja avgusta.

Na putu ka postepenom povratku normalnosti prve korake će napraviti najmlađi pripadnici danskog društva. Ipak, neće se svi vrtići i škole moći otvoriti odmah, jer se za to moraju ispuniti određeni zahtjevi.

Neka od strogih pravila za ovaj korak glase: u dječjim vrtićima mora se osigurati šest kvadratnih metara prostora po svakom djetetu, a u školama četiri kvadratna metra i njihova mjesta za stolovima trebaju biti udaljena jedna od drugih po dva metra, dok bi se u dvorištima i izvan učionica djeca trebala nalaziti u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dijele hranu i slatkiše, a najmanje u roku od svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, toaleti, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinficirati bar dva puta dnevno.

Na temelju provedenih istraživanja, otprilike će polovina svih danskih općina već danas otvoriti vrata prvih ustanova u kojima se mogu pridržavati predviđenih propisa. Svi ostali se najkasnije do ponedjeljka žele priključiti ovom procesu ponovnog povratka Danaca u normalnost.