Globus

Mette Frederiksen

Danska premijerka: Trumpova ideja o kupovini Grenlanda apsurdna

19/08/2019

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, već pripada Grenlandu. Istinski se nadam da on to ne misli ozbiljno", rekla je ona listu "Sermitsiag"

Grenland nije na prodaju i ta ideja je potpuno apsurdna, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen, nakon što je ekonomski savjetnik Bijele kuće potvrdio interesovanje predsednika SAD Donalda Trumpa da kupi to najveće ostrvo na svijetu.

“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, već pripada Grenlandu. Istinski se nadam da on to ne misli ozbiljno”, rekla je ona listu “Sermitsiag”.

Tramp će posetiti Kopenhagen narednog meseca i sastaće se sa Frederiksenom i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Lari Kudlou potvrdio je večeras da Trump želi da kupi Grenland, koji je autonomna oblast Danske.

“Želim da kažem da predsjednik, koji se prilično dobro razumije u poslove sa nekretninama, želi da kupi Grenland”, rekao je on za “Foks njuz”.

On je rekao da se situacija u tom smislu “razvija”, podsjetivši da je svojevremeno predsjednik SAD Harry Truman, takođe, želio da kupi Grenland.

“Danska posjeduje Grenland. Danska je saveznik. Grenland je strateško mjesto, koje ima puno vrijednih minerala”, rekao je Kudlou.

Grenland, između Sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana, zavisi od danske ekonomske podrške. Grenland sam vodi svoju unutrašnju politiku, dok Kopenhagen vodi politike odbrane i spoljnih poslova.

“To je potpuno apsurdna diskusija i Kim Kilsen je jasno rekao da Grenland nije na prodaju i tu se svaki razgovor prekida”, rekla je Frederiksen danskoj medijskoj kući DR.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.