Globus

Epidemija pod kontrolom

Danska ublažava Covid mjere nakon što je 80 posto stanovništva vakcinisano

27/08/2021

U praksi će to značiti postepeno ukidanje obaveze za vakcinacijskim potvrdama za neke velike događaje, poput koncerata i posjeta noćnim klubovima

Danska vlada više neće smatrati COVID-19 ,,kritičnom bolešću u Danskoj u širem društvenom aspektu”, navodeći kao opravdanje za to visok postotak vakcinacije u toj skandinavskoj zemlji, prenosi AP.

– Epidemija je pod kontrolom. Imamo rekordno visoku stopu vakcinacije – rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke u petak.

Dodao je da će od 10. septembra moći ukinuti neke od posebnih mjera koje su morali uvesti u borbi protiv COVID-a.

U praksi će to značiti postepeno ukidanje obaveze za vakcinacijskim potvrdama za neke velike događaje, poput koncerata i posjeta noćnim klubovima.

Danska je 1. jula uvela digitalne Covid potvrde koje su se na zahtjev morale priložiti na ulazima na gore pomenute događaje.

– Iako dobro stojimo, još uvijek nismo izašli iz epidemije. Vlada neće oklijevati u brzom djelovanju ako pandemija opet ugrozi funkcioniranje našeg društva – dodao je ministar.

Heunicke je u četvrtak rekao da je 80 posto svih ljudi starijih od 12 godina u Danskoj cijepljeno. Vakcinacija u Danskoj se vrši na dobrovoljnoj bazi i dostupna je osobama starijim od 12 godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.