Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Izgubili smo nadu u Vijeće sigurnosti UN-a

davutoglu123

Premijer Turske Ahmet Davutoglu danas je na donatorskoj konferenciji za Siriju koja se održava u kongresnom centru “Queen Elizabeth”, a na kojoj se okupilo više od 70 lidera, istakao da se u Siriji čine zločini protiv čovječnosti.

“Od sastanaka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije osim što ne očekujemo ništa novo još više smo zabrinuti jer nakon svakog sastanka Rusi još više izvode napade u Siriji. Ako smo primili na milione Sirijaca u Turskoj onda imamo svako pravo da govorimo o ovom pitanju”, rekao je Davutoglu, dodajući da je pozvao SAD da budu još odlučnije po ovom pitanju te da pokažu mnogo otvoreniji stav prema Rusiji kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti u ratom pogođenoj Siriji.

Naglasio je da je Turska uložila velike napore da sirijska opozicija učestvuje na mirovnim pregovorima koji su se održavali u Ženevi.

“Od nas su tražili da ubijedimo opoziciju da dođu u Ženevu. Mi smo razgovarali s njima i oni su došli u Ženevu. Šta se onda desilo? Opozicija je imala dva ključna zahtjeva, da kao cjelina nastupaju na pregovorima i da se postigne primirje u Siriji. Prvi zahtjev je ispunjen, dok je ignorisan zahtjev u vezi s postizanjem primirja u Siriji gdje traje velika ljudska tragedija”, kazao je Davutoglu.

Prema njegovom mišljenju, ženevski pregovori su odgođeni jer sirijski režim nije ispunio data obećanja.

“Poručujem cijeloj međunarodnoj zajednici. Moramo zajedno djelovati. Svim Sirijcima moramo što prije dostaviti humanitarnu pomoć. Ko god da bude prepreka dostavi pomoći, sirijski režim ili ISIS, moramo ga svi kazniti. Kako god, Turska će i dalje nastaviti pomagati Sirijcima. Želimo da narednih sedmica i mjeseci međunarodna zajednica djeluje zajedno o pitanju zaustavljanja ovog prolijevanja krvi i zločina protiv čovječnosti”, istakao je turski premijer.

Naglasio je da se u Siriji izvode ratni zločini i etničko čišćenje na koje, kako je kazao, svijet ne obraća pažnju.

“Prethodne sedmice na području Sjeverne Lazkiye oko 10 hiljada osoba, koji su se nalazili u kapmu Yamada, morali su izbjeći u Tursku i mi smo ih prihvatili. I u Idlibu je vrlo slična situacija. Na Halep se također izvode najveći i najstrašniji napadi. Rusija i sirijski režim izvode napade u Halepu. Ljudi bježe iz kampova. Oko 30 hiljada osoba upravo ide prema Turskoj. To što se tamo radi je ratni zločin i etničko čišćenje”, rekao je Davutoglu.

Na kraju je istakao da Rusija napadima u Siriji daje podršku, kako je kazao, “barbarskom režimu”.

“U vezi s ovim pitanjem smo vrlo zabrinuti. Kada je Rusija u oktobru izvela napade u Siriji to je uradila kako bi pružila podršku barbarskom režimu”, naglasio je turski premijer, dodajući da je većina ruskih zračnih napada usmjerena prema civilnom stanovništvu.

“Oko 90 posto ruskih zračnih napada su usmjereni protiv škola, bolnica i civila. Izgubili smo nadu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Njihova jedina briga je da igraju diplomatsku igru. Na luksuznim mjestima pričaju bez ikakvog razmišljanja o tome šta se dešava u Madayi, Halepu, Idlibu i Lazkiyi”, rekao je Davutoglu.