Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Odnosi između Turske i Rusije su važni i za Balkan

Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu je tokom posjete Bakuu izjavio da je značajno da su ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održali sastanak, do kojeg je inače danas došlo u Beogradu.

“Bitno je da je održan ovaj sastanak. Koliko god da su veliki problemi i koliko god da se povise tenzije nakon izjava, najvažnije je da se zvaničnici zemalja s dugom državničkom tradicijom poput Turske i Rusije sastanu i pokažu volju za rješenjem”, kazao je Davutoglu.

Naglasio je kako su zdravi odnosi između Turske i Rusije važni za obje zemlje, ali i za druge regije.

“Odnosi između Turske i Rusije su važni za dvije zemlje, ali i za Balkan, Kavkaz, Centralnu Aziju kao i za veze između Euroazije i Evrope”, istakao je Davutoglu, dodajući da će Turska nastaviti da drži otvorenim puteve dijaloga s Rusijom.

“S Rusijom ćemo puteve komunikacije nastaviti držati otvorenim. Ali, neka se zna, koja kod zemlja uvede ekonomske sakcije Turskoj, posljedice tih sankcija će još više pogoditi zemlju koja je nametnula te sankcije. Zato je sada vrijeme da se problemu pristupi racionalno”, kazao je turski premijer, izražavajući nadu da će odnosi dviju zemalja ponovo biti nastavljeni na ispravnom kolosijeku.