Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu optužio Rusiju za pokušaj etničkog čišćenja u Siriji

davutoglu123

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas optužio Rusiju za pokušaj “etničkog čišćenja” na sjeverozapadu Sirije.

Davutoglu je novinarima u Istanbulu rekao da, zračnim napadima, Rusija pokušava provesti “etničko čišćenje” na sjeverozapadu Sirije.

Naglasio je da su među metama ruskih zračnih napada u Siriji zajednice Turkmena i sunitskih muslimana u sjevernoj pokrajini Latakiji.

Turski premijer je dodao kako bi ruski napadi mogli primorati “još mnogo miliona” ljudi da napuste svoje domove.

“Rusija pokušava sprovesti etničko čišćenje u sjevernoj Latakiji”, rekao je Davutoglu, dodajući kako je potrebo formirati zaštićenu zonu u Siriji da se, kako je kazao, “ne ponove novi valovi izbjeglica”.

Opravdao je i slanje dodatnih trupa Republike Turske u Irak prošle sedmice, napominjući da se radi o “činu solidarnosti”.

“Ovo nije agresija, nego čin solidarnosti s Irakom u borbi protiv ISIS-a”, rekao je Davutoglu.

Podsjetio je da je turska vojska nedavno objavila detalje o trening programina obuke kurdskih snaga peshmergi za borbu protiv ISIS-a na sjeveru Iraka.

U petak je oko 150 turskih vojnika sa 20-ak tenkova ušlo na iračku teritoriju radi obuke. U subotu su ostvareni telefonski kontakti između čelnika ministarstava odbrane dvije zemlje o ovom pitanju. Turska vojska je saopćila da obuke peshmergi provodi u četiri provincije na sjeveru Iraka. Portparol vlade Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Sefin Dizayi je potvrdio ove navode.

Turske snage koje su u petak ušle u Irak zamijenile su kolege koji su završili svoj zadatak obučavanj. Do sada je više od 2.500 pripadnika snaga peshmergi prošlo program obuke turskih snaga.