Davutoglu pozvao Putina na smirivanje tenzija

davutoglu123

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske zvaničnike na pažljiviju retoriku i smirivanje tenzija s ciljem rješavanja diplomatske krize nastale nakon nedavnog obaranja ruskog aviona koji je povrijedio turski zračni prostor.

Istakao je kako je proturječno to što Rusija donosi odluke o ekonomskim sankcijama prema Turskoj zbog krize za koju Turska nije krivac.

„Oni koji se protive sankcijama koje se prema njima uvode, ne bi trebali uvoditi sankcije prema drugima. Još jednom pozivam Rusiju i Vladimira Putina koji i današnjim izjavama podiže tenzije. Dajte da prvo smanjimo tenzije na retoričnoj osnovi i da se, umjesto uzajamnog optuživanja, nađemo na polju dijaloga. Kasnije ćemo, ako treba, ponovo dati sve detalje o stvarnom događaju, a to smo već i uradili“, poručio je Davutoglu.

Ističući kako uvođenje sankcija nikada nije bilo od pomoći političkim rješenjima, Davutoglu je kazao da je upravo Turska najpogođenija zemlja sirijskom krizom i da je zbrinula više od dva miliona sirijskih izbjeglica. Dodao je da Turska nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema kome, ali da takođe nikome neće dozvoliti da ugožava njene granice i sigurnost, te ponovio poziv Rusiji da trezvenim i racionalnim dijalogom priđe procesu rješavanja problema.

U okviru zvanične posjete Azerbejdžanu, turski premijer Ahmet Davutoglu se sastao sa predsjednikom te zemlje Ilhamom Alijevom, a potom je održan i sastanak delegacija dvije zemlje.

Nakon susreta u palati Zugulba u Bakuu, Davutoglu i Alijev su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su istakli da su bilateralni odnosi dvije zemlje duboki i višedimenzionalni i da su među najintenzivnijim odnosima među dvije zemlje u svijetu.

„Niti jedni bilateralni odnosi u svijetu nisu bliski kao odnosi između Turske i Azerbejdžana. U ponedjeljak navečer je potvrđen mandat nove Vlade Turske i vidite da nisam išao ni u Istanbul, niti u rodnu Konyu, već da sam došao u Baku“, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je kazao da je stav Turske izuzetno jasan i da će podržavati Azerbejdžan sve dok svaki pedalj te zemlje ne bude oslobođen od okupacije.

I azerbejdžanski predsjednik Alijev je izrazio zadovoljstvo i ukazao na važnost Davutogluove posjete Bakuu, te iskoristio i ovu priliku da čestita turskoj Stranci pravde i razvoja (AK Parti) na pobjedi na parlamentarnim izborima održanim 1. novembra.

„Odnosi Azerbejdžana i Turske su izuzetno dobri. Jedni druge podržavamo o svim pitanjima i tako će biti i u budućnosti. Zadovoljstvo je vidjeti ovako brojnu i visoku delegaciju Turske u Bakuu“, kazao je Alijev.