Davutoglu se susreo s dječakom Ahmedom i njegovim ocem (FOTO)

aa_picture_20150926_6380664_web

Turski premijer Ahmet Davutoglu se tokom prvog dana boravka u New Yorku sastao s tinejdžerom Ahmedom Mohamedom koji je u saveznoj američkoj državi Texas priveden zbog sumnje da je napravio bombu, nakon što je u školu donio sat, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj tinejdžer je kazao kako je sretan zbog toga što mu je pružena prilika da se upozna sa premijerom Turske i izrazio želju da jednog dana posjeti Tursku. Davutoglu se sastao i sa Ahmedovom porodicom. Ahmed je turskom premijeru ispričao o problemu islamofobije koja je dovela do njegovog privođenja.

aa_picture_20150926_6380663_web

Ahmed je dodao kako će se sastati sa brojim državnim zvaničnicima koji se trenutno nalaze u New Yorku, a koji će prisustvovati Samitu na visokom nivou i 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Mladi naučnik je u kući napravio sat za koji su u njegovoj, sada već bivšoj školi, mislili da je bomba. On je istakao kako će nastaviti da se bavi izučavanjem elektroničkih instrumenata i dodao kako će njegov sljedeći projekat biti generator.

Ahmedov otac Mohamed el-Hasan Mohamed je kazao kako je zahvalan što je Turska pružila podršku njegovom sinu.

ahmde davutoglu

Mohammed je istakao kako je “smiješno” što je njegov sin priveden zbog sata.

“Okrivili su ga zato što je musliman. Vrijeme je da se stane u kraj islamofobiji”, kazao je Ahmedov otac u nadi da će slučaj njegovog sina pomoći u rješavanju problema islamofobije.