Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: To je bio napad na Tursku i sve nas

Ahmet-Davutoglu111

Turski premijer Ahmet Davutoglu održao je vanredni sastanak nadležnih zvaničnika u sjedištu turske vlade u Ankari, nakon čega je najoštrije osudio današnji teroristički napad u južnom pograničnom gradu Surucu i poručio da je pokrenuta sveobuhvatna istraga o tom slučaju.

“Posve je jasno da se desio teroristički napad, izveden najvjerovatnije živom bombom, što najoštrije osuđujemo. I ne samo to, odlučni smo učiniti sve kako bi pronašli odgovorne i kaznili ih za taj divljački čin”, kazao je Davutoglu i dodao da je meta napada bila turska država i njen narod u cjelini.

Ističući da je u eksploziji u dvorištu Kulturnog centra u Surucu poginulo 30 osoba, Davutoglu je kazao da su ranjene 104 osobe, od kojih su 43 zadržane u bolnici, među kojima 10 podvrgnutih različitim operacijskim zahvatima, a devet zbrinuto na intenzivnom odjelu.

Dodao je da je istraga u toku i da će uskoro biti otkriven i identitet napadača.

Turski premijer je oštro kritikovao neke krugove koji pozivaju turske građane da izađu na ulice i naglasio da takvi pozivi predstavljaju provokacije onih koji žele Tursku gurnuti u sukobe i koji sarađuju s teroristima.

“Pošto istraga u velikoj mjeri ukazuje da je napad povezan sa teroristima ISIS-a, moram kazati da se nalazimo u času kada se kao jedinstveno društvo rame uz rame moramo suprotstaviti ovom napadu, baš kako je to bilo i u drugim zemljama, poput napada u Parizu kada je cijelo društvo pokazalo jedinstvo bez međusobnih optuživanja”, kazao je Davutoglu.

Turski premijer je kazao da je neophodno da se lideri sve četiri parlamentarne turske političke stranke sastanu i potpišu zajedničku antiterorističku deklaraciju i poručio da je on prvi spreman na taj korak.