Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: U Siriji ne smije biti mjesta za Assada i ISIS

davutoglu123

Novi val izbjeglica iz Sirije može se spriječiti samo odlaskom sirijskom predsjednika Bashara Al-Assada te eliminacijom terorističke organizacije ISIS, rekao je danas premijer Turske Ahmet Davutoglu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što moramo uraditi jeste da se solidarišemo sa svim zemljama, uključujući Rusiju, kako bi u Siriji napravili mirnu tranziciju. U novoj Siriji, ne smije biti mjesta za Assada niti za ISIS”, poručio je Davutoglu.

Govoreći o povezanosti ISIS-a sa Assadom, premijer Turske rekao je da “dva zla podržavaju jedno drugo”.

Sukob na sirijskom tlu ušao je u petu godinu, što je rezultiralo smrću najmanje 250.000 ljudi što je ujedno stvorilo najveći egzodus izbjeglica. Rat u Siriji također je stvorilo pogodno tlo na kojem su se razvile ekstremističke grupe poput ISIS-a.

“Pitanje izbjeglica na početku krize međunarodna zajednica posmatrala je kao sirijsku krizu. Kasnije je ta kriza viđena kao turska ili kriza susjednih zemalja, ali sada je već sigurno da je izbjeglička kriza globalna kriza koju ne možemo ignorisati, krizu kakvu ne smijemo zaboraviti”, rekao je Davutoglu.

Skoro 95 posto sirijskih izbjeglica našlo je utočište u susjednoj Turskoj koja je tako postala najveći “domaćin” izbjeglica u svijetu, pokazali su podaci Agencije za izbjeglice UN-a.

Davutoglu je ponovio poziv Turske za formiranje sigurne zone unutar Sirije koja bi se bavila trenutnim pitanjima izbjegličke krize.

“O ovome govorimo posljednje tri godine ali, nažalost, taj glas Turske međunarodna zajedinica nije čula. Sada postoji generalno razumijevanje da se pitanje izbjeglica treba riješiti u Siriji, ako je to moguće”, rekao je.

Turska je, kada je riječ o borbi protiv ISIS-a, spremna sarađivati sa bilo kojom zemljom, potvrdio je Davutoglu.

“Spemni smo sarađivati, jer je ISIS opasnost za sve nas. Ali ne treba zaboraviti da nije bilo ISIS-a prije tri godine. Ko je stvorio ISIS? Assadova zvjerstva, ratni zločini stvorili su ISIS”, istakao je.

Prema riječima Davutoglua, Assad kojeg podržava Rusija i ISIS pokušavaju dobiti legitimitet, koristeći jedni druge na način da ISIS nagovara sunite da se trebaju ujediniti protiv Assada, dok režimske snage govore međunarodnoj zajednici da se bore protiv militanata.

“Budućnost Sirije treba biti bez Assada i bez ISIS-a, a to do sada nije bio slučaj”, zaključio je turski premijer.